fbpx
19.7 C
Бэлць
vineri, mai 3, 2024

/VIDEO/ Profită de vremea caldă și pregătesc pământul pentru următorul sezon. Ce recomandă specialiștii

Citește și:

Recolta a fost strânsă, așa că gospodarii de prin sate au început să-și pregătească grădinile pentru iarnă. În timp ce unii greblează și mătură, alții și-au scos din debara hârlețele și furcile și s-au apucat de săpat în grădini.

Pe Ana Sergheivici am găsit-o în grădină în timp ce săpa. La ai săi 78 de ani, femeia spune că pământul trebuie îngrijit anul împrejur.  

„Iaca săpăm și iarna mai cade zăpada și se înmoaie bulgării aceștia, primăvara e mai moale pământul și mai bine se pune în pământ. Ajută, că dacă eu voi săpa primăvara, bulgării nu se înmoaie și nu e aceea roadă. Ce să îți bați joc de pământ, pământul trebuie îngrijit, pământul trebuie pregătit, de ce e pământ, dacă noi nu am lucra la pământ, du ce să ne hrănim.”

Dacă pâmântul nu este arat, anul următor nu va fi roadă, susțin oamenii.

„Se ară pentru că pământul se înoiește, toată vara, și buruian și ceea ce am sămănat în grădină își pierde, dar el toată iarna acumulează acolo umezeală, se înoește din nou tot, primăvara putere nouă are pământul. Dacă nu se ară,  nu se face nimic.”

„Nu se ară, nu poți lucra la anul viitor nimic, primăvara. Trebuie la timp făcut, toamna. Până nu a da înghețurile și sp fie pământul puțin umed, cât de puțin, măcar la 25 – 27 de centimetri, dacă pîmântul nu e la adăncime umedă, pământul răsare.”

De cealaltă parte, specialiștii susțin însă că pentru a obține o roadă bună, solul nu trebuie să fie arat. În cadrul interviului „Episod” de la TV Nord, doctorul habilitat în științe agricole, Boris Boincean a spus că sunt mai multe modalități pentru a spori fertilitatea solului.

Boris Boincean, dr. habilitat în științe agricole: „Omul și-a imaginat că el are dreptul să domine natura, fără ca să ținem cont cum natura lucrează. Natura nu lasă solul gol niciodată, natura nu ară niciodată, natura are o diversitate cu mult mai mare de culturi decât noi avem. Sunt patru principii de bază a sistemului conservativ agricultoric. Disturbația minimă a solului, cât mai puțin să îl deranjăm, să îl lăsăm permanent acoperit cu muci, așa cum natura își lasă veșmânt, să avem o diversitate mai mare de culturi în cadrul asolamentului, ceea ce cu mare părere de rău la noi nu se respectă și de a integra animalele, vităritul, pen tru a restabili ferilitatea solului.”

Pregătirea solului pentru sezonul următor începe în luna octombrie. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Canada va acorda un sprijin financiar Guvernului de la Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorul energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății...

/VIDEO/ Trebuie să achite peste 1 milion de lei. Consiliul nou strânge roadele celui vechi

Consiliul raional Sîngerei va achita celor doi vicepreședinți, scoși din funcție anul trecut, aproape un milion de lei recalcul...
  sursa: cursbnm.md