Pentru oameni, dar fără ei. Ministerul Sănătății, Agenția Medicamentului, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Compania Națională de Asigurări în Medicină aplică selectiv legislația privind transparența procesului decizional. Asta arată datele unui studiu elaborat de către Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate.
IRINA PAPUC, specialist transparență decizională: „Majoritatea proiectelor supuse consultărilor publice nu respectă termenul de minim 10 zile lucrătoare. O altă problemă, valabilă pentru toate instituțiile, este că după ce proiectul a fost supus consultărilor publice, nu putem găsi sintezele cu recomandări. Niciuna din instituțiile menționate nu a publicat sau promovat suficient linia telefonică instituțională pentru consultări publice.”
Potrivit autorilor raportului, Panul de acțiuni al Ministerului Sănătății pentru anul 2021-2022 a fost îndeplinit doar în proporție de 28%.
IRINA PAPUC, specialist în transparența decizională: „Aproximativ 70% dintre activitățile stabilite nu au fost îndeplinite. Acest lucru arată că este o eficiență de guvernare foarte redusă. Ceea ce este grav pentru două instituții pentru Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și pentru ANSP, noi nu am putut găsi planurile de acțiuni, ceea ce este o lacună serioasă.”
Studiul urmărește scopul de a crește responsabilitatea autorităților publice față de angajamentele asumate în fața cetățenilor, iar pentru îmbunătățirea procesului de consultare publică a deciziilor, autorii au elaborat mai multe recomandări. Cum ar fi: respectarea termenilor privind consultarea publică și a anunțurilor de elaborare a proiectelor, promovarea liniilor telefonice instituționale de informare a societății civile, promovarea mecanismelor legale de democrație participativă, dezvoltarea categoriilor necesare pe paginile web privind transparența decizională, ușor accesibile pentru utilizatori și altele.
RECOMANDĂRI PRIVIND TRANSPARENȚA PROCESULUI DECIZIONAL
Respectarea termenilor privind consultările publice
Promovarea liniilor telefonice instituționale de informare
Promovarea mecanismelor legale de democrație participativă
Dezvoltarea categoriilor necesare pe paginile web privind transparența decizională
SURSA: Raportul „Analiza realizării angajamentelor asumate în domeniul sănătății și respectarea procedurilor de consultare publică cu societatea civilă în procesul decizional”
Activiștii civici din domeniul sănătății spun că pentru implicarea cetățenilor în procesele decizionale e nevoie nu doar de un cadrul legislativ bun, dar și de o societate responsabilă și instruită.
OXANA RUCȘINEANU, activist civic: „Cadrul legislativ și normativ este foarte bine reglementat. Există toate instrumentele, doar că la etapa de implementare iarăși ne ciocnim cu ceea ce ne ciocnim și în toate domeniile, legi bune- implementare cu rezerve, implementare selectivă, motive ascunse, interese. Cred ca este ceea ce trebuie să cerem noi, de cealaltă parte, să știm unde să căutăm.”
Deocamdată responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății nu au comentat acest raport, chiar dacă au fost telefonați de jurnaliștii TV Nord de mai multe ori.
Potrivit raportului, Ministerul Sănătății este instituția ce cele mai multe proiecte supuse consultării publice, pe când CNAM a supus consultărilor publice un singur proiect. Celelalte instituții, ANSP și AMDM- nu au înregistrat nicio activitate pe platforma particip.gov.md.