Agricultorii din nordul țării au început recoltarea sfeclei de zahăr. Chiar dacă vara a fost secetoasă, roada la hectar este mai mare decât anul trecut. Potrivit fermierilor, ploile generoase din luna septembrie au asigurat cultivarea unei cantități prognozate la începutul sezonului.
Victor Hropotinschi cultivă sfeclă de zahăr pe o suprafață de aproape 3000 de hectare. Doar în satul Ciolacul Nou are 790 de hectare. Pe aceaste terenuri, roada la hectar ajunge la, cel puțin, 42 de tone.
„Ținând cont că anul acesta a fost un an de o secetă foarte grea roada e bună, tehnologia care e implementată a permis ca să rezistăm la secetă. Sfecla rezistă și ploile care au venit în luna septembrie practic avem câmpuri verzi. Conform graficului de lucru, planului care îl avem încheiat cu uzina de zahăr, o mie de tone pe zi. Roada medie la ziua de azi în jurul la 42 de tone primim.”
Chiar dacă recolta de sfeclă este mare, zahărul oricum se va scumpi, susține agentul economic.
„La prețul zahărului depinde cheltuielile energetice, pentru prelucrarea la o tonă de sfecle de zahăr merge vreo 200 – 300 de kw. Dar noi știm cât e de scumpă acum păcura sau cât e de scump gazul, la fabrici aproape nici nu se dă. Asta influențează mai direct asupra prețului la zahăr. Și desigur prețul la sfeclă tot e important, dar nu e așa de mare.”
Un kilogram de zahăr în Republica Moldova costă în medie 22 de lei.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.