fbpx
8.2 C
Бэлць
duminică, februarie 25, 2024

/VIDEO/ Rugina de pe instalațiile amplasate în centrul Bălțiului îi nemulțumește pe localnici. Ce spune autorul proiectului

Citește și:

Inițiativa de a aduce omagiu marelui poet român Mihai Eminescu prin amplasarea de monumente în zonele importante din Bălți a fost întâmpinată cu entuziasm la început, dar s-a lăsat cu indignare și dezamăgire din partea localnicilor. Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că la două luni distanță de la instalare acestea sunt acoperite cu rugină.

„Strașnic, este strașnic. Faptul că ruginește metalul, aceasta este elaborarea și fantezia sculptorului sau pictorului. În general, cu aceste monumente sunt total nemulțumit.”

„Adică ce este strașnic, dar ce este frumos, nu-i estetic, de fapt eu nu salut investițiile de bani, ce simbolizează? Poate eu nu cunosc istoria Moldovei și crearea poetului, dar mie îmi pare că sunt bani aruncați în zadar.”

„Nimic absolut nu s-a făcut normal, banii s-au dus în vânt, nu știu unde se duc banii, pentru lume nu face nimic, orașul este la pământ.”

„Ziua nu este clar, dar seara este frumos. – De ce ziua nu este clar? Eu nu am înțeles ce este aceasta, floare de tei, dar seara când am mers, totul ardea și era mai frumos.”

„Pur și simplu trebuiau să spele banii undeva, atât doar. Aceasta strică în primul rând estetica orașului, eu consider că aceasta nu trebuie.”

Alții însă, în pofida acestui lucru spun că apreciază orice schimbare în oraș.

„Foarte mult prețuiesc arta, mai ales Mihai Eminescu, singură am învățat la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și pentru mine aceasta este o idee frumoasă. Este o idee foarte bună, el (parcul) era într-o stare deplorabilă, cred că este ceva frumos pentru noi.”

„Tare bravo băieți, au făcut pentru lume. Aceasta este istoria și trebuie să fie, trebuie de răbdat și de văzut ce este mai departe, istoria.”

„Orice ce se face este foarte bine, cu atât mai mult în relațiile noastre dintre Moldova și România, leagă careva să zicem noi mulți ani nu am înțeles bine, cât trebuie să fie.”

Arhitectul Vasile Stratu, explică că la baza acestor instalații se utilizează un material specific și unic COR-TEN, care este cunoscut și sub numele de oțel rezistent la intemperii.

VASILE STRATU, Arhitect: „Noi o să obținem exact culoarea după certificatul SSAB, care este un certificat foarte serios și rezistent la foc, umiditate și la tot ce este necesar pentru a se menține în timp, acest cor-ten este uns cu o soluție de ulei, așa sunt toate metalele din start în prima etapă, după ce dispare uleiul acesta, peste un timp oarecare, peste 2,3,4 luni de acuma după dânsul apare cor-tenul adevărat, acum nu vă uitați la rugina aceasta de ploi și de zăpadă și umiditate, aceasta nu este, aceasta este o rugină care s-a adunat de la niște prafuri de aceasta de metal.”

Monumentele poetului au fost instalate în cadrul proiectului „Eminescu: o cultură – o rută în zona transfrontalieră Bălți – Botoșani”. Valoarea totală a proiectului este de 1 milion 620 de mii de euro, 800 de mii i-au revenit municipiului Bălți. Proiectul prevede repararea aleilor, crearea unui lac artificial, instalarea de bănci, felinare, urne și standuri turistice, crearea unui centru cultural-educativ la Liceul Eminescu și a unui centru de informare turistică la Pinacoteca „Antioh Cantemir”.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Un bărbat s-a răsturnat cu mașina în raionul Glodeni. S-a stins din viață până la sosirea ambulanței

Grav accident în raionul Glodeni. Un bărbat de 51 de ani a decedat, după ce s-a răsturnat cu mașina...

Aleksandr Lukașenko a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din 2025

Președintele Republicii Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din 2025, potrivit agenţiei oficiale belaruse...
  sursa: cursbnm.md