„– Cam ce salariu dumneavoastră ați dori să aveți? – Eiii, nu mai spun cât.”
De la 1 ianuarie 2024 salariul minim pe economie este de 5000 de lei, iar cel mediu ajunge la aproape 14 mii de lei. Pentru un trai decent, bălțenii spun că au nevoie de un salariu apropiat de cel mediu, în timp ce în realitate primesc în jumătate.
„Cam ce salariu? 20 de mii de lei. – Var ajunge, da? – Nu mi-ar ajunge, dar mi-ar ajunge să trăiesc în țara asta. Îmi ajunge la copii, să întrețin familia, copiii și atât, nu-mi permit, aș dori poate să plec în concediu undeva și mai multe.”
„Undeva 10 mii. – Cât aveți acum? – Acum nu lucrez. – Dar cât ați avut până acum? – 8, undeva 7-8. Ultimul meu loc de muncă așa primeam, dar nu lucram aici, la Chișinău, dar pentru Chișinău e puțin. – Vă ajungea? – Dacă undeva economiseam, cred că da.”
„Vreo 20 de mii pentru început cred că cât de cât e normal de trăit se poate.”
„Nu mai puțin de 12-15 mii. – Var ajunge? – Pentru mine da, dar pentru tineri cred că nu.”
„O ce întrebare interesantă la început de an. Un salariu care să-mi ajungă pentru tot ce am nevoie.”
Unii recunosc că nici măcar un salariu de 13 mii nu ar fi suficient pentru a le acoperi cheltuielile.
„13 mii, în Moldova? Eu cred că nu mulți primesc așa salarii, nu mulți, sunt care primesc cu mult mai puțin.”
„Nu totul depinde de noi. Cum ne dă salariul mediu, cum totul se ridică. Așa e la noi.”
„Sincer să spun, în Moldova cu 13 mii de lei să trăiești nu este posibil.”
„Dacă ei în considerare cât cost închirierea locuinței, mâncarea, facturile, 20 de mii minimum. – Cât aveți acum? – Nu vă pot spune – Vă ajunge sau nu? – Nu, mie nu-mi ajunge.”
„Aș vrea mai mult, dar cred că măcar 15 mii de lei mi-ar ajunge pentru familie, așa pentru cheltuieli. Cel mult am avut, 11 mii da asta a fost din tot timpul.”
Salariul mediu lunar pe economie este ajustat anual, în conformitate cu principalii indicatori macroeconomici, prognozați pentru anul curent.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.