fbpx
8.8 C
Бэлць
duminică, mai 5, 2024

/VIDEO/ Și-a dedicat viația științei. Un bălțean a primit disctincția Cavaler al Ordinului Republicii

Citește și:

După 40 de ani de muncă asiduă și dedicație activității științifice, bălțeanul Boris Boincean a primit disctincția Cavaler al Ordinului Republicii. Titlul i-a fost acordat cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova. Distincţia de stat supremă a Republicii Moldova i-a fost conferită în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite faţă de stat precum și pentru contribuţia substanţială la afirmarea intereselor şi promovarea imaginii ţării noastre în lume.

Capitala nordică a Moldovei a oferit lumii o mulțime de artiști remarcabili, precum Mihai Volontir, Geta Burlacu, Tatiana Kolganova și mulți alții. Dar, printre cei care au glorificat Bălțiul, sunt și oameni de știință, printre ei, un loc ferm ocupă și Boris Boincean.

Boris Boincean este din satul Vancicauți. După ce a absolvit școală, a intrat la Colegiul Agronomic Țaul. Acolo a hotărât că se va dedica agriculturii. După ce a absolvit facultatea, a intrat la Academia Agrară Timiryazev din Moscova.

„Pe drumul meu, am întâlnit oameni minunați. Oameni care s-au dedicat complet  științei și profesiei pe care și-au ales-o în viață. Și, probabil, ei au fost cei care m-au inspirat să urmez acest drum. Și după ce am absolvit facultatea am intrat la Academia Timiryazevskaya și acolo erau astfel de profesori pe care îi ascultam cu răsuflarea tăiată. A fost un fel de virus, eram atras de cunoștințe și, în general, primeam satisfacție de la ce făceam.”

Interesul științific, este cel care l-a făcut să lucreze în toți acești ani. Boris Boincean afirmă că în Moldova, care este practic o țară agrară, experți în domeniul agriculturii vor fi mereu căutați. Profesorul Boincean predă și la Universitatea de Stat din Bălți. Alecu Russo, timp de câțiva ani a condus Departamentul de Biologie și Agroecologie. El afirmă că printre studenții săi sunt mulți care ar putea învăța din experiența pe care a acumulat-o, dar situația socio-economică din țară nu încurajează tinerii să se dedice cercetărilor științifice.

„În primul rând, vreau să spun că avem tineri foarte minunați. Tinerii noștri buni au tendința de a cunoaște la perfecție calculatorul, limbile străine, dar în ceea ce privește interesul de a alege această specialitate, de a simți tot farmecul ei, tinerii nu sunt interesați. Având în vedere faptul că, iată-ne în ultimii ani. Fie un cataclism, sau altul, situația economică este așa… Nu vom rezolva problema atragerii tinerilor talentați către știință, dacă nu rezolvăm problema interesului material. Trăim în lumea reală, foarte scumpă. Pentru o astfel de oportunitate este nevoie doar de puțin sprijin din partea statului.”

Specialiștii Institutului de Cercetări Științifice „Selecția” se află într-o activitate științifică constantă, dezvoltând noi soiuri, în principal de grâu, dar și alte culturi care ar fi mai adaptate la schimbările climatice și ar putea tolera bine seceta sau ar fi mai rezistente la îngheț. Oamenii de știință au obținut un mare succes în munca lor. Soiurile nou dezvoltate sunt destul de competitive atât în ceea ce privește prețul, cât și calitatea, și nu sunt inferioare celor străine. Prin urmare, multe organizații și centre de creștere străine doresc să coopereze cu Institutul.

„Conlucrăm cu diferite țări, organizații internaționale. De exemplu, proiectul nostru comun cu Universitatea Tehnică din München, din Bavaria. Germanii sunt foarte interesați să colaboreze cu noi pentru a crea soiuri rezistente la secetă. () cu Federația Rusă, cooperăm cu Academia Timiryazev și cu diverse centre de creștere”

Munca constantă și cercetarea științifică i-au permis lui Boris Boincean să fie printre cei care au primit este distincția de stat supremă a Republicii Moldova.

„În primul rând, cred că acest premiu înalt este o apreciere a științei! În fine, mă bucur că știința și anume știința agricolă revine să susțină societatea, găsește înțelegere între oameni și acesta nu este atât meritul meu personal, cât meritul, nu doar al comunității științifice, ci și al acelor oameni, pe care am reuşit să-i întâlnesc în viaţă. Acesta este, în general, meritul tuturor colegilor mei, nu pot decât să spun – acesta este meritul familiei mele. Nu pot decât să spun că din păcate, nu am putut să dedic întotdeauna suficient timp copiilor, familiei mele, pentru că în cea mai mare parte eram la serviciu.”

Boris Boincean este expert în domeniul agriculturii durabile si ecologice și autor a peste 100 de lucrări știintifice despre tehnologia agricolă si agroecologie. Din 1983, acestaa ocupat diverse funcții în Institutul de Cercetare Bălți „Seleția”, iar din 1999 până în 2009 a fost director general al acestei instituții.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ E timpul de mers la biserică. Creștinii și-au pregătit coșul cu bucatele pe care le vor sfinți

Ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului sunt pe sfârșite. După ce au pregătit totul pentru masa de...

Tot ce trebuie să știi despre investiția în aur. Avantaje și dezavantaje explicate de specialiști

Dintotdeauna, aurul a fost considerat cea mai bună opțiune pentru investiții, al căror scop principal e protejarea valorică, fiind...
  sursa: cursbnm.md