fbpx
2.9 C
Бэлць
marți, decembrie 5, 2023

/VIDEO/ Sofienii și-au adus aminte de trecut. În localitate a fost prezentată expoziția Rama Albastră

Citește și:

Locuitorii din satul Sofia, raionul Drochia și-au adus aminte de trecut. La muzeul din localitate a fost prezentată expoziția „Rama Albastră”, care a strâns peste două sute de fotografii vechi ale localnicilor și proiectate pe o pânză. Cele mai bune 15 fotografii au fost printate pe hârtie.

Ludmila Pleșca are 71 de ani. Femeia spune că organizatorii expoziției au venit chiar la ea acasă pentru a le arăta colecția de fotografii vechi.

LUDMILA PLEȘCA, Locuitoarea satului Sofia, raionul Drochia: „Îmi place, iaca fotografiile așezate acolo, și de a mele sunt acolo, familii de ale mele și îmi pare bine. Fotografii chiar a tatălui meu, mamei mele, sunt aici prezente. Neamurile, moși. Mi-o plăcut.”

Vizitatorii și-au regăsit în poze atât rudele, cât și pe ei înșiși.

ELENA DARII, Locuitoarea satului Sofia, raionul Drochia: „Aici am văzut și fotografia mamei mele, cu două fete mari, cum era atunci. Este important, pentru că aici vedem legătura din trecut, prezent și pentru viitor.”

ELENA GLAVAN, Locuitoarea satului Sofia, raionul Drochia: „Țin minte, eram lucrătoare la „поливод” cu mama mea, pe urmă s-a format colectiv. Și m-am dus și eu, îmi era dragă, până și în ziua de azi, deja sunt în vârstă.”

Rama Albastră este un proiect care are drept scop promovarea culturii naționale prin colectarea fotografiilor vechi din albumele de familie.

VICTOR ORGAN, Fondatorul proiectului „Rama Albastră”: „Rama Albastră, călătorește prin sate și colectează fotografii vechi din albume de familie, adică noi mergem prin diferite sate, localități, mergem în vizită la familii, răscolim albumele vechi, scanăm fotografiile, le întoarcem persoanelor, apoi la Chișinău sau în altă parte le restaurăm și le trimitem pe poșta electronică. Totodată, e scopul de a promova, prin expoziție și aici vedeți o expoziție care a organizat-o, una din șase.”

RUXANDA SPATARI, Curator la expoziția din satul Sofia: „Pentru mine de fapt a fost o incoincidență să ajung aici în satul Sofia, pentru că de fapt acesta este satul bunicilor mei. Când am aflat de la Victor că expoziția va avea loc aici am înțeles că sunt eu persoana care trebuie să o facă. Și aici în sat, noi am mers de două ori și am scanat fotografii, dintre care 15 sunt exponate.”

Expoziția a fost lansată în cadrul inițiativei Muzeele viitorului, parte a Programului Național Moldova Creativă, cu susținerea USAID, Guvernul Suediei și Marii Britanii, Ministerul Culturii și Artcor.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cetățenii pot vedea gradul de vulnerabilitate. Cât veți plăti în funcție de gradul atirbuit

Cetățenii care au depus cereri pentru compensații pot vedea gradul de vulnerabilitate atribuit în cabinetul personal. În funcție de gradul...

O dronă a armatei nigeriene a ucis din greşeală 85 de civili, majoritatea femei și copii

O dronă a armatei nigeriene a ucis din greşeală cel puţin 85 de civili, duminică, într-un sat din statul...
  sursa: cursbnm.md