fbpx
10.4 C
Бэлць
miercuri, aprilie 17, 2024

/VIDEO/ Teatru la sat. În Borosenii Noi de 70 de ani se joacă spectacole pe scena teatrului din localitate

Citește și:

Salut Borosenii Noi, raionul Rîșcani o localitate în care își duc traiul puțin peste 200 de oameni. Chiar dacă s-ar părea că multitudinea de probleme cu care se confruntă nu le mai lasă loc și pentru cultură și artă, lucrurile stau altfel aici. Pentru că oamenii și-au dorit, de 70 de ani în sat activează o trupă de actori amatori care urcă periodic pe scena Teatrului Popular „Brăzdenii”.

Trupa numără 25 de actori de diferite vârste. Majoritatea nu sunt din domeniul culturii, însă au o dragoste aparte față de tot ce fac în scenă. Regizorul teatrului, Irina Bîrlădeanu spune că ultima piesă jucată a reflectat obiceiurile înmormântării unui decedat.

IRINA BÎRLĂDEANU, Regizorul Teatrului „Brăzdenii” din Borosenii Noi, Rîșcani: „Spectacolul se numește „Comândul”, după Petru Ababii și mesajul spectacolului este tradiția pe care o are fiecare sat când înmormântează și la înmormântarea unui decedat și probabil că acest accent este pus pentru a vedea care este obiceiul acestui ritual”

Actorii sunt binedispuși când vin la repetiții, întrucât aici mai uită de lucrurile casnice și problemele de zi cu zi.

AGNESA EFRIM, Actriță: „Experiența de actor mi-a plăcut foarte mult să știți că chiar mi-a plăcut și sper că o să mai continui, nu sunt la primul rol în teatru, aici în teatrul acesta am jucat rolul Leonorei, femeia care sare la nevoie. Viața de zi cu zi este plină de stresuri și noi când venim aici la repetiții, noi le lăsăm după pragul instituției și aici ne dezlănțuim, ne relaxăm la maxim.”

Directorul Casei de Cultură, Iurie Efrim, spune că existența unei trupe de teatru în localitate este un lucru cu care nu se poate lăuda fiecare sat.

IURIE EFRIM, Directorul Casei de Cultură din Borosenii Noi, Rîșcani: „Este foarte frumos să ai un teatru pe lângă casa de cultură, este și costisitor, dar este din bugetul local, finanțat, deplasările, lucrătorii care activează în acest domeniu. De la început eram ca simplu spectator, cu timpul mi-a plăcut foarte mult ce făceau colegii. Am de acuma jucate mai multe roluri în diferite spectacole.”

Teatrul Popular „Brăzdenii” din satul Borosenii Noi, raionul Rîșcani, datează din anii 50 ai secolului trecut.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Un ucrainean torturat de ruși cu electroșocuri a depus o plângere pentru crime de război în Argentina

Un ucrainean a depus o plângere penală la un tribunal din Argentina împotriva forțelor de ocupație ruse care l-au...

Moldovenii preferă produsele autohtone. R.M. a înregistrat o scădere a importurilor cu 7,5%

Moldovenii preferă tot mai mult produsele autohtone. Potrivit datelor Biroul Național de Statistică, importurile în Republica Moldova au înregistrat...
  sursa: cursbnm.md