La Edineț se investește în viitorii antreprenori. Mai mulți tineri din municipiu pot să își dezvolte propriile afaceri, începând de la zero. La liceul Mihai Eminescu din oraș s-a deschis un Centru Regional de Excelență în Domeniul Educației Antreprenoriale, unde cei dornici vor putea învăța cum să pună pe roate o afacere.
În cadrul deschiderii, unii elevi deja și-au prezentat ideile.
ANDREEA BEJENARU ȘI VILEN RUBIȚCHI, elevi: „Ideea proiectului nostru constă în crearea unei game variate de dulciuri personalizate, brioșe, torturi, biscuiți, care vor putea fi achiziționați de către întreaga entitate școlară, dar și comunitate. Noi peste 5 ani, deja ne propunem să lansăm o rețea a noastră proprie cu patiserie, în întreaga republică desigur.”
DAMIAN BÎZDÎGA, elev: „Ideea mea de business este practic un hoster pentru web-site-uri, un client vine îmi propune să facem un site, eu îl construiesc, îl pornesc, iar în fiecare an trebuie să fie plătit ca să îl țin deschis.”
Partenerii proiectului susțin că bazele antreprenoriatului trebuie puse încă din școală.
SCOTT HOCKLANDER, directorul Misiunii USAID Moldova: „Contribuția noastră a fost în cadrul Programului „Junior Achievement”, în parteneriat cu Ministerul Educației și instituția de învățământ. Laptopurile, ecranele și imprimanta pe care le-am oferit îi vor ajuta pe elevi să-și realizeze ideile creative. La fel lucrăm cu Ministerul la îmbunătățirea curriculei, dar un rol important îl au profesorii care dezvoltă aceste abilități antreprenoriale elevilor și împreună cu comunitatea și agenții economici locali îi ajută să învețe aceste lecții pentru ca ei să devină competitivi și de succes când vor absolvi.”
ION STURZA, președintele de onoare al Junior Achievement Moldova: „Copiii au interacționat foarte bine cu acest program și avem speranța că va avea o continuitate. Edinețul a fost selectat pentru că și-a dorit acest proiect, noi avem multe orășele și orașe și școli, dar nu toți au inițiativa.”
ALEXANDRU GÎNCU, manager afaceri corporative și sustenabilitate compania Coca Cola HBC Moldova: Este foarte bine că va fi acest pol la Edineț unde vor putea participa, învăța și copiii din alte orașe și localități din zona de nord. Orice investiție în educație și în tineri este binevenită și pe această cale invităm și alți parteneri să fie parte la acest succes.”
Anual, primăria Edineț oferă cinci startup-uri pentru idei inovative în valoare de cinci mii de euro fiecare.
CONSTANTIN COJOCARU, primarul municipiului Edineț: „Dezvoltarea abilităților antreprenoriale rămâne o prioritate în genere pentru curricula școlară modernizată a Republicii Moldova și pentru comunitățile locale. Pentru Edineț este important și din perspectiva că, ca comunitate se încadrează în cei șase poli de creștere. Dezvoltarea acestor abilități incipiente de antreprenoriat la una din instituțiile Edinețului nu este altceva decât punerea temeliei, unei colaborări și unor parteneriate ulterioare pentru dezvoltarea businessului aici la Edineț.”
NATALIA COJOCARU, directorul L. T. „Mihai Eminescu” din Edineț: „Acest centru este important nu doar pentru instituția noastră, este important pentru întreaga comunitate de învățământ din raionul Edineț. În secolul 21 este nevoie să ai și alte abilități, abilitățile de a gestiona pornind de la propriul buget, dar având aceste abilități poți gestiona și o mică întreprindere.”
Proiectul a fost susținut de USAID Moldova și Junior Achievement Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.