fbpx
18.2 C
Бэлць
luni, iunie 24, 2024

/VIDEO/ Toamna se numără bobocii și se strâng știuleții din câmp. Timpul frumos de afară i-a scos pe oameni pe deal

Citește și:

Timpul bun de afară și nevoile i-au scos pe oamenii din satele de nord a Moldovei, pe deal, la strâns știuleți. Așa cum, după ce agricultorii adună roada, câmpurile rămân pline cu ciocălăi, sătenii s-au înarmat cu saci și găleți pentru a avea cu se încălzi la iarnă.

„Cu ce să ne încălzim iarna, cu 2 000 de lei pensia, poți să te încălzești. Îți trebuie de mâncare, îți trebuie de încălțat, multe și de toate îți trebuie în casă. Cu ce să trăiești? Nevoia ma scos, nu cineva, dar nevoia ma scos. Cât oi putea, cât oi putea, atât oi strânge, trebuie să le strâng, trebuie să caut transport, să le duci acasă, plătește acel om sau trebuie să-i dai în loc și lui ceva. Oi pune și eu câte oi putea, câte oi avea și m-ai înveli cu ”boarfe” și m-oi încălzi.”

„Lumea nu are cu ce se încălzi, vine iarna, sunt copii, sunt bătrâni care nu-i cu ce te încălzi. Cu pensiile pe care le dau și salariile care sunt la noi în Moldova,  nu ai cu ce trăi. Deja 10 avem plini și încă vreo 10 cred că vom umple. Iarna nu, asta acum din toamnă, pe iarnă nu, așa la 20 de saci să fie, pe o săptămână, dacă ar ajunge.”

Zinaida Plotnic, din satul Moara de Piatră, raionul Drochia, anul acesta face 68 de ani. Femeia se bucură că afară încă e cald și va reuși să strângă măcar vreo 2-3 saci de știuleți.

ZINAIDA PLOTNIC, pensionară: „Să fac focul, să mă încălzesc, nu am pe ce lua cărbuni, nu am. N-am pensie așa de mare, n-am. Eii, eu trebuie să pun vreo trei-patru (n.r. căldări) ca să încălzesc camera… și încă o cameră micuță trebuie să fie. Dacă e mare, pui un vagon.  Am văzu aseară că combina aici a bătut, eu am soci mai încolo, am fost la curățit și am văzut și am zis că vin și măcar vreo doi-trei săcușori, mai mult nu.”

Unii oamenii deja au reușit să cumpere lemne sau cărbuni pentru iarnă, alții, însă așteaptă să mai agonisească bani.

„Încă nu m-am pregătit, aștept salariul. De obicei facem focul cu lemne, cu cărbune nu facem focul. Cărbunele este mai scump, de aceea luăm lemne.”

„Cam scump. Cu 1300 metrul ster despicate, 1 800 așa cumpărăm. Iată am vrut să cumpăr de la o bază, dar nu are tăiate.”

„Lemne am cumpărat, cărbune trebuie să mai cumpărăm. Foarte scumpe, foarte, nici nu tiu, eu cred că au ieșit din Moldova toți oamenii.”

Anul acesta, un metru ster de lemne va costa între 670 și 1 800 de lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Nou curriculum școlar. Părinții se arată mulțumiți

Prevederile noului curriculum școlar sunt apreciate de părinți, care cred că acestea vor ajuta la atingerea unui nou nivel...

Un bărbat de 31 de ani s-a înecat în lacul dea Valea Trandafirilor: A fost căutat toată noaptea de scafandrieri

O persoană și-a pierdut viața în urma nerespectării regulilor de comportament în timpul scăldatului. În seara zilei de 22 iunie...
  sursa: cursbnm.md