fbpx
10.6 C
Бэлць
vineri, aprilie 26, 2024

/VIDEO/ Tone de ulei uzat, depozitate în auto service-uri. De ce auto mecanicii sunt nevoiți să-l țină cu anii în canistre

Citește și:

Șoferii din nordul țării care schimbă regulat uleiul de motor nu au ce face cu el. Cu această problemă se ciocnesc și cele 113 școli auto din țara noastră, care au în gestiune zeci de automobile. Astfel încât sunt mulți doritori care vor să-și ia permisul de conducere, mașinile pe care învață ajung și mai des la auto mecanic. Pentru a nu polua mediul înconjurător, uleiul uzat este lăsat de obicei, în auto service-uri.

Directorul unei școli auto din orașul Bălți a declarat că o dată în două luni, atunci când schimbă uleiul de motor, lasă în auto service mai mult de 150 de litri de ulei uzat.

ALEXEI ONOICO, directorul școlii auto AutoKlass: „La ziua de azi avem vreo 25 de mașini care se află regulat pe drumurile orașului. Luând în considerație faptul că zilnic parcurgem mulți kilometri, noi schimbăm uleiul aproximativ o dată în 2 luni. Noi nu luăm uleiul uzat înapoi, pentru că nu avem nevoie de el.”

La parcul de troleibuze din Bălți uleiurile pentru compresoare sunt schimbate o dată în doi ani, în rezultat, întreprinderea municipală obține circa jumătate de tonă de lichid, pe care sunt nevoiți să-l dea contra cost unei companii de reciclare din Chișinău.

ELENA MAXIMCIUC, șef  Î.M. Direcția de troleibuze: „La troleibuze are loc schimbul uleiului doar în compresoare, prin urmare este cu totul alt tip de ulei. Aceste uleiuri atunci când le schimbăm, noi le colectăm și le transportăm companiilor specializate care se ocupă cu prelucrarea acestora. Este vorba despre o companie autorizată, iar noi comandăm acest serviciu, ei vin și contra unui cost iau aceste uleiuri uzate de la noi.”

În același timp, reprezentanții auto service-urilor din municipiul Bălți spun că nu au ce face cu uleiul uzat și sunt nevoiți să-l depoziteze în cantități enorme.

VITALIE, mecanic auto: „La noi poate fi schimbat uleiul de motor, vin mașinile, noi scurgem uleiul uzat. Îl depozităm în canistre, îl sigilăm și îl lăsăm în depozit, pentru că nu avem ce face cu el. Mai vin oamenii, cine are nevoie noi îi dăm în ce cantitate vrea.”

DUMITRU BOU, administrator auto service: „Avem o problemă foarte mare în privința depozitării uleiului, avem nevoie de încăperi specializate pentru depozitarea uleiului. Noi îl depozităm în încăperi specializate, se adună aproximativ  100-150 de litri pe lună. Câteodată mai vin oameni care cer pentru aprinderea focului prin sate, dar  iau câte 1-5 litri, în rest îl depozităm.”

Experții susțin că reciclarea uleiului uzat este indispensabilă mediului înconjurător, astfel încât odată eliminat în natură, acesta poate dăuna solului, apelor subterane, dar și plantelor.

MARIUS FRECAUȚANU, expert: „Uleiul tehnic este clasat inițial ca deșeu periculos, ceea ce înseamnă că are un efect negativ sporit asupra sănătății oamenilor și asupra mediului înconjurător. Spre exemplu, ajuns în sol, el ajunge la apele subterane și crează o peliculă la suprafața acestora, ceea ce împiedică oxigenul să ajungă în ape.”

Un litru de ulei de motor poate fi procurat pe piața din Republica Moldova începând cu 90 de lei, până la 300 de lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Rusia acuză Statele Unite că „sunt direct implicate” în războiul din Ucraina. Ce a stârnit furia Kremlinului

Kremlinul susţine că livrarea de rachete americane ATACMS Ucrainei nu va schimba nimic în desfășurarea războiului, după ce Washingtonul...

Ministerul Muncii și Protecției Sociale: 10 mai va fi zi lucrătoare

Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări legate de regimul de muncă în ziua de 10 mai, în...
  sursa: cursbnm.md