fbpx
13.7 C
Бэлць
miercuri, mai 22, 2024

/VIDEO/ Un lan de floarea soarelui din Sîngerei invadat de lăcuste. Specialiștii caută soluții pentru a nu admite răspândirea lor

Citește și:

Zeci de hectare de floarea soarelui au fost afectate de lăcuste în raionul Sîngerei. Imaginile par desprinse din profețiile biblice. În doar câteva zile, roiurile de insecte au invadat masiv un lan de floarea soarelui și unul de porumb. Fermierii sunt disperați și cer ajutorul autorităților. Specialiștii ANSA urmează să stabilească de unde au apărut insectele și ce măsuri să întreprindă pentru a stopa răspândirea lor.

„Noi mergem și ei sar, iaca aici trebuie de lucrat urgent, iaca situația.”

Serghei Marandiuc din satul Trifănești, raionul Sîngerei gestionează peste 1000 de hectare de teren agricol pe care cultivă cereale. Agricultorul spune că acum câteva zile și-a găsit un lan de floarea soarelui, cu o suprafață de 50 de hectare invadat de lăcuste.

SERGHEI MARANDIUC, agricultor: „Joi data de 6 am depistat la amiază, am depistat un focar de infestare cu lăcuste. În cantitate foarte mare, care noi în zona noastră nici în istorie nu am văzut așa ceva. Lăcuste eu văd prima dată, eu după specialitate sunt agronom, mă ocup cu întrebările agronomice, dar eu încă nu am întâlnit așa ceva, nu am experiență cum de lucrat cu problema dată.”

Potrivit fermierului pierderile nu vor fi mari, deoarece a depistat la timp invazia și a reușit să facă dezinsecție.

SERGHEI MARANDIUC, agricultor: „Să înțelegeți că o zi înainte de când am depistat era totul curat, posibil că aceasta este o migrațiune, posibil că undeva alături este focar.”

Lăcustele au invadat și lanurile cu porumb a lui Iurie Urzică. Fermierul spune că e pentru prima dată când se ciocnește cu o astfel de problemă. Deși deocamdată  porumbul nu a fost afectat, acesta zice că dacă nu vor fi întreprinse măsuri insectele vor trece de la plantele cu frunza lată la plantațiile cu porumb.

IURIE URZICĂ, agricultor: „Deci la noi porumbul până la moment nu este afectat, noi am prelucrat în noapte cu insecticide sistemice masivele de porumb. Până anul acesta eu nu am avut niciodată careva întrebări cu lăcustă care să mănânce într-un așa mod și să aducă pagube.”

Potrivit reprezentanților Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, deocamdată nu se știe de unde au venit insectele. Dăunătorii au reușit să atace terenurile agricole și reprezintă o amenințare.

MARIANA GUZUN, Inspector principal la Direcția Siguranța Alimentelor Sîngerei: „S-a depistat un focar MUSCA de lăcuste în raionul Sîngerei. Într-un câmp de floarea soarelui marginal și pe un câmp de porumb. S-a monitorizat situația, s-au dat indicații ce trebuie să facă. Agenții economici din raion au fost preveniți, anunțați. Primăriile s-au anunțat prin aviz, printr-o scrisoare de la direcția noastră.”

Pentru a preveni răspândirea masivă a lăcustelor, specialiștii au început deja explorarea zonelor. O atenție deosebită este acordată lanurilor de floarea soarelui, soia și porumb, deoarece în cazul răspândirii dăunătorilor, anume acestea ar suferi cel mai mult de la invazia insectelor.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Atenție dacă ați cumpărat așa ciuperci. ANSA retrage din comerț un lot marca Lux Menu

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat astăzi retragerea din comerț a unui lot de ciuperci conservate marca...

/FOTO/ Cinci spitale raionale din țară dotate cu panouri fotovoltaice. Două sunt din nordul țării

Astăzi, la Spitalul raional Orhei, a avut loc inaugurarea panourilor fotovoltaice pentru cinci instituții medico-sanitare publice din țară. De...
  sursa: cursbnm.md