fbpx
19.7 C
Бэлць
vineri, mai 3, 2024

/VIDEO/ Un surdolog primește la consultație zilnic 8 persoane. Deficiențele de auz, tot mai frecvente

Citește și:

Copilul își cunoaște mama după voce. Auzul este una dintre cele mai importante simțuri ale omului și joacă un rol important în procesul comunicării. Zilnic, un surdolog primește la consultație opt persoane pe zi. Potrivit medicilor, în ultima vreme, deficiențele de auz sunt considerate unele dintre cele mai frecvente forme de invaliditate senzorială din lume.

Nicolai Ivancea spune că de câteva zile are niște probleme cu urechea. Acesta a venit de urgență la consultația medicului, pentru a preveni din timp consecințele.

„150% este important auzul. Este foarte bine când omul aude. Mi-a apărut zgomot în ureche. Nu mă doare, dar mă deranjează, nu pot dormi. Din această cauză m-am adresat la medic”.

Oamenii spun că auzul este foarte important și că încearcă să facă tot posibilul pentru a-și menține sănătatea urechii și auzului.

Noi am venit pentru că am observat că copilul nostru a început să audă mai rău. Nu reacționează așa cum trebuie. Auzul este foarte important. Acesta este un simț absolut necesar în viața de zi cu zi”.

„Este foarte important. Fără auz ești nimeni. Am avut deja două operații, iar acum deja sunt cu aparat pentru auz. Acuma vin deja la control, cum este dinamica, dacă totul e bine”.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății circa 360 milioane de oameni din întreaga lume suferă de surditate și alte tulburări ale auzului.

LUDMILA COBILEANSCAIA, surdolog: „Dacă apare o hipoacuzie. Hipoacuzia este un auz scăzut. Dacă apar gălăgie, țiuit în ureche, dacă apar vertigii ar fi cazul să vă adresați la medicul audiolog. În primul rând când apare o hipoacuzie, cât de ușoară. Da ea poate fi chemată de un dop de cerumen, dar sunt cazul când pacienții se adresează când pacienții se adresează foarte târziu și cu părere de rău, atunci nu le mai putem acorda un ajutor”.

Din numărul total al persoanelor care au tulburări de auz, 9% sunt copii până la 15 ani.

LUDMILA COBILEANSCAIA, surdolog- audiolog: „Având în vedere că copilul de mic începe să perceapă diferite sunete, nu trebuie de așteptat ca acesta să întoarcă capul. Copilul o să vă arate prin diferite moduri acest lucru. El va clipi, va începe să facă diverse mișcări cu buzele, după care va întoarce deja căpușorul. Dar dacă ați observat că a trecut vârsta de șapte luni și copilul nu gângurește și nu răspunde la sunet, ar fi cazul să vă adresați la medic”.

Anual la data de 3 martie este celebrată Ziua Mondială privind Protecţia Urechii şi a Auzului. În nordul Republicii Moldova peste 1500 de persoane au proteze auditive. Acestea sunt oferite gratuit din bugetul de stat.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Canada va acorda un sprijin financiar Guvernului de la Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorul energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății...

/VIDEO/ Trebuie să achite peste 1 milion de lei. Consiliul nou strânge roadele celui vechi

Consiliul raional Sîngerei va achita celor doi vicepreședinți, scoși din funcție anul trecut, aproape un milion de lei recalcul...
  sursa: cursbnm.md