fbpx
4.7 C
Бэлць
vineri, decembrie 1, 2023

/VIDEO/ Unde se adună staff-urile partidelor politice din Bălți

Citește și:

Suntem în ultima săptămână de campanie electorală, iar candidații înscriși în cursa pentru fotoliu de primar de Bălți, dar și de membri ai Consiliului municipal, au zile numărate ca să ne convingă să le dăm votul. Forfotă este și la sediile partidelor, de unde se pune la punct orice detaliu și activitate electorală, menite să creeze cea mai bună imagine a candidaților. Unde se adună staff-urile electorale, care este atmosfera înainte de scrutin la oficiile de partid și câți bani scot candidații din bugetul electoral pentru chiria acestor spații, vă spunem în ancheta ce urmează.

Veaceslav Jukov, unul din membrii Partidului Renaștere, formațiune politică care ar fi afiliată politicianului fugar, Ilan Șor, ne face turul sediului din Bălți, în lipsa candidatului Alexandr Nesterovschi. Acesta a fost reținut de oamenii legii la sfârșitul lunii septembrie, în dosarul finanțării ilegale a partidelor de către un grup criminal organizat, condus de Ilan Șor. În timp ce candidatul Partidului Renaștere se află în arest, fără posibilitatea de a-și face campanie, staff-ul său electoral e la locul de muncă, încercând să-i lustruiasca imaginea.

JUKOV VECESLAV, Membrul PP Renaștere: „Acum ne aflăm în camera de primire a deputatului parlamentar Alexandr Nesterovschi, aici zilnic el primește bălțenii și nu numai, la întâlnire vin și toți reprezentanții din raioanele de nord cu cerere de ajutor, multe întrebări se reușește să fie rezolvate aici pe loc, altele întrebări necesită un proces mai îndelungat și mai mult timp.”

JUKOV VECESLAV, Membrul PP Renaștere: „Haideți mai departe cu noi, aici stă Diana, secretarul Partidului Renaștere. Diana se ocupă de lucrul partidului, adică listele activiștilor, membrii de partid, este tot pentru Diana. Aici este juristul nostru Anatolii, el se ocupă de procesele juridice, ce ține de drept, este unul dintre cei mai buni specialiști din Bălți. Acesta este Serghei Masleanchin, este membru de partid care se ocupă de organizarea întâlnirilor și alte chestiuni, el are mai mult lucru organizatoric.”

Urmează spațiul amenajat, pentru conferințe de presă, direct în hol. Tribuna de la care se lansează promisiunile și declarațiile electorale, este baricadată de-o parte și de alta de steagul Republicii Moldova și cel al orașului Bălți. Pe peretele din spate a fost instalat un banner cu logo-ul partidului.

JUKOV VECESLAV, Membrul PP Renaștere: „O mică sală de conferință, de aici noi dăm toate comunicatele de presă. Aici stau responsabilii de relația cu pensionari organizației, ei duc evidența tuturor celor care fac parte din organizație.”

Iar în acest birou sunt angajații departamentului informațional.

JUKOV VECESLAV, Membrul PP Renaștere: „Aici băieții răspund de de ziare, printarea flyerelor, ziarelor, banere, totul se pregătește aici, băieții care răspund de departamentul informațional.”

Potrivit documentelor cadastrale, sediul Partidului Renaștere aparține firmei Griveal SRL, afacerea fostului șef al serviciului Pompieri din cadrul DSR din Bălți, Igor Grigoraș și  soția sa, Alla. Așa cum în rapoartele financiare, depuse la CEC, nu am găsit informații despre cheltuielile pentru chiria spațiilor, l-am întrebat pe Veaceslav Jukov cât îi costă arenda sediului din Bălți și ce suprafață are acesta. 

VECESLAV JUKOV, Membrul PP Renaștere:

„Din câte îmi amintesc, sunt aproximativ 100 de metri pătrați, suma spre achitare potrivit contractului pare-mi-se este de 5000 de lei.”

Potrivit rapoartelor financiare depuse la CEC, în primele patru săptămâni de campanie electorală, Partidul Renaștere a declarat cheltuielile totale pentru acest scrutin electoral de peste un milion și jumătate de lei (1.560.000 lei).Cei mai mulți bani, puțin peste un milion de lei, (1.089.717 de lei) s-au cheltuit pentru tipărirea și repartizarea ziarelor, bannerelor și pliantelor electorale. 

Fostul socialist, Alexandr Nesterovschi, figurează cu numărul opt în buletinul de vot. Nu e pentru prima dată când Nesterovschi s-a lansat în cursa electorală pentru fotoliul de primar la Bălți. La alegerile generale locale din 20 octombrie 2019 a fost candidatul socialiștilor, dar a pierdut în fața lui Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru. Nesterovschi a ajuns în Parlament, la fel, pe lista PSRM, însă în martie 2023 a părăsit formațiunea, împreună cu colega sa, Irina Lozova, și a aderat la Partidul Renaștere. Ulterior, alți doi socialiști, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, s-au alăturat formațiunii. La sfârșitul lunii septembrie, Nesterovschi și Lozovan au rămas fără imunitate parlamentară, fiind anchetați penal pentru că ar fi acceptat cu bună știință finanțarea partidului politic din partea unui grup criminal organizat, condus de politicianul fugar, Ilan Șor. Recent, ANI a inițiat un control asupra averii lui Nesterovschi pentru că  „nu a declarat corespunzător averea sa, în special două apartamente și un automobil”.

La câțiva metri distanță, mai exact, peste drum de sediul organizației teritoriale Bălți al Partidul Renaștere, se află oficiul Partidului Schimbări, condus de Ștefan Gligor. Pe fațada clădirii atârnă un banner pe care apare liderul formațiunii alături de candidatul pentru funcția de primar de Bălți, Nicolai Grigorișin, primarul degrevat al municipiului. La intrare ne-a întâmpinat Grigorișin care ne-a condus într-o sală cu o suprafață de peste 200 de metri pătrați.

NICOLAI GRIGORIȘIN, Candidatul Partidului Schimbării: „Acum ne aflăm în sală principală unde se petrec întâlniri cu alegătorii, cu funcționarii municipali, la fel este zona de calculatoare unde sunt oameni care lucrează, care invită oamenii la discuții în oficiu, care le spun balțenilor, despre proiectele noastre realizate deja, cere în derulare, sau care vor fi realizate în următorii 4 ani.”

Sediul, amplasat pe strada Kiev 155, aparține firmei Egmas SRL, afacerea Nataliei Grigorișin, soția candidatului. 

NICOLAI GRIGORIȘIN, Candidatul Partidului Schimbării: „Oficiul nostru are o suprafață de 300 de metri pătrați, această încăpere aparține soției mele, în formă de donație ea a dat această încăpere pentru perioada campaniei electorale.”

Acum câțiva ani, acest spațiu completa lista barurilor karaoke din oraș. Sala de peste 200 de metri pătrați în care își desfășoară activitatea staff-ul oficiului teritorial Bălți al Partidului Schimbării, anterior, servea drept ring de dans.

NICOLAI GRIGORIȘIN, Candidatul Partidului Schimbării: „Nicolai Grigorișin este cu rădăcini din Bălți, care s-a născut și a crescut aici, care știe problema fiecărei curți, fiecărui drum și fiecărui fir de la conductele de apă și știe cum să rezolve totul și eu nu văd pe nimeni cine astăzi poate să mă înlocuiască pe mine la funcția de primar.”

În prima lună de campanie electorală, Partidul Schimbării a depus la CEC patru rapoarte financiare, câte unul pe săptămână. Suma totală a cheltuielilor raportare este de aproape jumătate de milion de lei (483,271 lei). Cei mai mulți bani, puțin peste 180  mii de lei (189.249 lei) au fost trecuți la categoria „alte cheltuieli”, fără alte detalii.

Nicolai Grigorișin a apărut pe arena politică în 2015, alături de cumătrul său, Renato Usatîi, liderul formațiunii politice Partidul Nostru. Acesta a deținut funcția de consilier municipal, după care a fost propus la funcția de viceprimar, responsabil de domeniul gospodărie municipală. Iar atunci când Usatîi a plecat de la cârma primăriei, în toamna anului 2020 la următorul scrutin din 2021, Grigorișin a fost ales noul primar de Bălți. 

În februarie 2023, Grigorișin a aderat la Partidul Schimbării condus de Ștefan Gligor, anunțând că va candida în alegerile locale generale din partea acestei formațiuni politice.

La mai puțin de 300 de metri distanță, în direcția Gării de Nord, este sediul formațiunii politice Partidul Nostru, condus de Renato Usatâi. În clădirea cu două nivele în care pe timpuri se afla un restaurant, mai mulți ani la rând a servit drept sediu pentru postul local de televiziune BTV, controlat de Usatii. Alexandr Petcov, candidatul formațiunii la funcția de primar de Bălți, a refuzat să ne facă un tur al sediului și să ne spună câți bani cheltuiește partidul pentru chiria acestui spațiu. 

În rapoartele financiare depuse la CEC,  Partidul Nostru a declarat cheltuieli de aproape 3 milioane de lei ( 2 947 585 de lei). Cei mai mulți bani au fost alocație pentru producerea și difuzarea spoturilor publicitare și a materialelor promoționale, peste 2 milioane de lei, mai exact. Cât privește arenda oficiilor a indicat cheltuieli de doar 24 de mii de lei. Nu este clar, însă, câți din acești bani au fost plătiți pentru sediul din Bălți. Potrivit datelor cadastrale clădirea în care formațiunea politică își are sediu aparține firmei de producție și comerț Fenachit, administrată de Denis Gorobeț.

În inima orașului Bălți, chiar în preajma parcul pentru copii, mai exact pe strada Mihail Sadoveanu, colț cu strada Alexandr Pușkin, se află sediile altor două partide. Unul dintre ele este al organizației teritoriale a Partidului Acțiune și Solidaritate. Pe peretele de la intrare este amplasat un banner imens care se vede de la zeci de metri distanță, în care apare echipa partidului din Bălți. 

Ne face turul sediului candidatul PAS, Vladimir Rusu. În oficiul candidatului PAS sunt depozitate sute de ziare și materiale electorale. 

VLADIMIR RUSU, Candidatul formațiunii PAS: „Partidul Acțiune și Solidaritate absolut toate cheltuielile sunt transparente, le puteți găsi chiar și pe site, deci un sediu care are 20 – 39 de metri pătrați, pe care achităm din fondurile partidului, care vin fie din partea alocațiilor din bugetul de stat, fie din cotizațiile de membru, 2000 de lei lunar achităm, deci absolut toate cheltuielile sunt transparente și în comparație cu alte partide care ascund banii, la noi absolut totul este transparent și toate cheltuielile sunt reflectate  în facturi și avem absolut totul corect și legal.”

Spațiul este oferit în chirie de către Sotobel-COM SRL, firmă care se ocupă cu producerea ambalajului din lemn și e administrată de Elena Macovei. Potrivit rapoartelor financiare depuse la CEC, PAS a declarat cheltuieli electorale de aproape 6,7 milioane de lei(6 695 140 de lei). Cei mai mulți bani, jumătate din această sumă (3 337 002 lei), sunt la categoria – elaborarea materialelor promoționale. Pentru locațiunea oficiilor formațiunea politică a raportat cheltuieli de doar 1136 lei.

Candidatul PAS la Bălți, Vladimir Rusu, este șeful Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, dar activează și ca lector la Universitatea de Stat din Bălți. Anul trecut Rusu și soția s-a au declarat un venit total de 365 de mii de lei.  Aceștia dețin o casă în Bălți, pe care au cumpărat-o în 2020 cu 24 de mii de euro. 

În aceeași clădire, de pe strada Mihail Sadoveanu, se află și sediul Partidului Liberal Democrat din Moldova. Oficiul are o suprafață de 55 de metri pătrați și servește mai multe în calitate de birou pentru candidat la funcția de primar din partea formațiunii, Sergiu Burlacu. Acest oficiul este oferit în chirie de către Legalcad SRL, firmă condusă și fondată de Oleg Lupușor. Pentru chirie, partidul achită  450 de euro pe lună.

SERGIU BURLACU, Candidatul formațiunii PLDM: „Partidul Liberal Democrat din Moldova și-a asumat achitarea acestui sediu, în baza unui contract pe care vi l-am prezentat anterior, suma este exactă și conformă prețului de piață, fără a căuta mișmașuri sau chichițe, exact cum fac alți oponenți politici. Reflectăm transparent activitatea partidulu. Partidul Liberal Democrat din Moldova are un istoric, are membri care inclusiv și cotizeaza activitatea partidului, mai mult ca atât sursa de finanțare este una legitimă, conform actelor normative sau codului care prevede activitatea partidelor politice.” 

PLDM a raportat la CEC cheltuieli electorale de  puțin peste un milion de lei (1 030.355 lei). Cei mai mulți bani, aproape 700 mii de lei (675 289 lei) sunt pentru materiale promoționale. Pentru chiria sediilor, formațiunea politică a raportat cheltuieli  de 62.791 lei. 

Sergiu Burlacu și-a începutcariera politică în anul 2017 când a fost ales președintele Partidului Unității Naționale, pe atunci condus de Anatol Șalaru. La eveniment a venit personal Traian Băsescu, fostul Președinte al României. La alegerile locale din Bălți, în toamna anului 2021, Burlacu deja era susținut de Vasile Costiuc, liderul partidului Democrația Acasă. Un an mai târziu, Burlacu din nou își schimbă culoarea politică și trece la un partid nou format, Partidul Național Moldovenesc. Împreună cu Dragoș Galbur încep mai multe activități de promovare a partidului, formarea echipei și desfășurarea diferitor evenimente, totul până în august 2023, când Burlacu își schimbă iarăși apartenența politică și se alătură Partidului Liberal Democrat din Moldova, condus de Vladimir Filat. În scurt timp, este desemnat de PLDM la funcția de candidat la alegerile locale din 5 noiembrie 2023. 

La doar câțiva metri distanță, vizavi de sediile acestor două formațiuni politice, pe aceeași stradă își are oficiul Partidului Politic Șansa. Sediul formațiunii se află într-o clădire cu două nivele, la primul etaj e un magazin alimentar, iar la cel de-al doilea se află oficiile membrilor formațiunii. Nimic nu indică că acolo se află sediul unui partid politic. Așa cum, anterior, nimeni nu ne-a răspuns la solicitările noastră nici pe email și nici la telefon, am mers la sediu pentru a discuta cu un reprezentant al formațiunii. Am discutat cu secretara oficiului teritorial. 

„Pot să vorbesc cu cineva sau cu doamna Șapa? Ea nu este la moment, dar când o să fie? Nu știu. Pot să iau un număr de contact s-au să las? Da spuneți. O să vă telefoneze neapărat astăzi.”

Nu am fost, însă, contactați telefonic de vreun reprezentant al formațiunii. În rapoartele financiare depuse la CEC, Partidul Șansa indică cheltuieli de puțin peste 3 milioane de lei (3 000 791 de lei). Cei mai mulți bani au fost plătiți pentru elaborarea materialelor promoționale – 1,7 milioane de lei. Pentru arenda oficiilor formațiunea indică zero cheltuieli. 

Victoria Șapa, candidata Partidului Șansa la funcția de primar de Bălți riscă să fie scoasă din cursa electorală pentru finanțarea ilegală a partidului și coruperea alegătorilor. Și acesta formațiune, ca și Partidul Renaștere ar fi afiliat lui Ilan Șor. Potrivit declarației de avere depuse de Șapa la CEC, aceasta a încasat anul trecut dividende în valoare de 125 de mii de dolari americani. În ultimii ani a muncit în Canada în calitate de agent imobiliar. Venitul declarat de candidată la funcția de primar de Bălți este de aproape 26 de mii de dolari. Ea mai declară  o casă și un apartament cu valoare totală de peste 1,2 milioane de dolari canadieni. 

Oficul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova se află pe strada Păcii 26.  La doar câteva minute distanță de Parcul pentru copii. 

MAXIM MOROȘAN, Candidatul formațiunii PSRM: „Noi acum ne aflăm la Partidul Socialiștilor, organizația teritorială din Bălți. Aici avem 207 metri pătrați, plata lunară din partea partidului, din contul partidului se achită lunar 1035 de euro. Acum noi ne aflăm în biroul unde stă președintele și adjunctul, la fel avem și sală de conferință și biroul secretarei…”

În rapoartele trimise la CEC, Partidul Socialiștilor indică cheltuieli electorale de peste 4 milioane de lei (4.258.130 lei). Cei mai mulți bani sunt alocați pentru materiale promoționale, peste 3,5 milioane de lei. Pentru arenda oficiilor formațiunea nu indică niciun leu.

Potrivit declarației de avere depuse la CEC, veniturile candidatului la funcția de primar de Bălți din partea PSRM, Maxim Moroșan, în 2022 au fost modeste. Acesta și soția sa au încasat un venit de 900 de mii de ruble rusești, echivalentul a 170 de mii de lei, de la firma Auto Lider. În declarație se mai regăsește un intravilan de 0,16 ha, obținut în 2018 contra sumei de puțin peste 100 mii de ruble rusești aproximativ 22.000 de lei, pe care l-a obținut printr-un contract de donație, dar și un apartament de 36 metri pătrați, pe care la cumpărat în 2019 cu suma de 3,3 milioane de ruble rusești, aproximativ 32 de mii de euro. Candidatul socialiștilor la funcția de primar declară și trei ceasuri scumpe pe care le-a primit cadou în 2021 și 2022 – un Rolex, un Breguet și un Concord.

Celelalte partide care au înaintat candidați la funcția de primar de Bălți nu au sedii în oraș, cel puțin așa ne-au spus reprezentanții acestor formațiuni. 

În perioada 2020-2021, sediul oficiului teritorial Bălți al Partidului Politice PACE se afla pe strada Mihai Viteazu 18 din oraș. Spațiul era oferit gratuit de către un simpatizant al partidului. 

Potrivit lui Ion Straciuc, candidatul formațiunii la funcția de primar de Bălți acum echipa locală a partidului nu dispun de un sediu.

Straciuc este originar din satul Rădoaia, raionul Sângerei. Acesta candidează pentru a doua oară la funcția de primar de Bălți, din partea aceleiași formațiuni politice. Ion Straciuc a devenit cunoscut publicului după ce a fost implicat în așa-numitul „Dosarul Zelionca”, când el, împreună cu alți membri de partid, l-au stropit cu verde de briliant pe Tudor Tutunaru, pe atunci vicepreședinte al raionului Sîngerei. Conform declarației de avere, Straciuc a adunat anul trecut 367.500 lei din prestări de servicii, în cadrul unei companii din domeniul construcției.  

Nici echipa din Bălți a Partidului Comuniștilor nu dispune de un sediu deși, în perioada 2004-2015, comuniștii dețineau majoritatea în Consiliul Municipal Bălți. Potrivit lui Alexandru Gustoi, candidat din partea formațiunii la funcția de primar de Bălți, toate întrevederile sunt petrecute acum în localurile din oraș sau în aer liber. 

Gustoi a fost consilier municipal la Bălți din partea Partidului Comuniștilor în perioada 2013-2015. Din 2014 este angajat la Întreprinderea Municipală „Direcția de Troleibuze din Bălţi”, unde a activat în calitate de mecanic-șef, iar apoi inginer de sisteme video și supraveghere. Potrivit declarației de avere, din funcția de inginer la Direcția de Troleibuze din Bălți și a încasat în 2022 un venit de aproape 281 de mii de lei.

De sediu în Bălți nu dispune nici echipa Partidului Acțiunii comune Congresul Civic, condus de Mark Tcaciuc. Tcaciuc este originar din orașul Soroca. Conform declarației de avere pentru anul 2022 acesta a avut un venit de 22.150,77 lei.

Nici adepții lui Chicu, președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei nu au un sediu la Bălți. Candidatul formațiunii pentru funcția de primar de Bălți este Aureliu Filipp, actualul director al filialei nord la Societatea pe Acțiuni „Cricova-Vin”, de unde a încasat în 2022 un venit salarial în valoare de 256 de mii de lei. 

La fel, echipa din Bălți a Coaliției pentru Unitate și Bunăstare nu dispune de un sediu la Bălți. CUB l-a înaintat la funcția de primar pe Sergiu Popovici. În perioada 2006 – 2011 acesta a fost consilier municipal la Bălți. Potrivit declarației de avere depuse la CEC, Popovici declară un venit de 146 de mii de lei, bani obținuți din pensie și salariul soției.

Pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023, la funcția de primar de Bălți s-au înscris în total 15 candidați.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Este Moldova pregătită să adopte Agenda europeană privind clima?

În 2023 a fost înregistrată cea mai călduroasă lună septembrie din istoria măsurătorilor meteorologice în mai multe țări europene....

/VIDEO/ Arest preventiv pentru 5 persoane din cele 6 reținute de CNA, la Bălți, în dosare de corupție la eliberarea permiselor

Cele cinci din șase persoane reținute recent în cadrul mai multor percheziții efectuate la mai mulți angajați ai ASP,...
  sursa: cursbnm.md