fbpx
15.2 C
Бэлць
sâmbătă, mai 18, 2024

/VIDEO/ Va fi sau nu reabilitat Parcul Central la Bălți. Din bugetul municipal s-au mai alocat peste 400 de mii de euro

Citește și:

Implementarea proiectului transfrontalier care prevede reabilitarea Parcul Central din orașul Bălți, a estradei de vară și o parte a străzii pietonale, întârzie. Primăria orașului nici după aproape un an de căutări, nu a reușit să găsească un antreprenor care să execute lucrările. Pentru a nu pierde cele aproape 800 de mii de euro alocați în calitate de grant, autoritățile vor fi nevoite să plătească din buget, încă 426 500 de euro pentru a suplini costul lucrărilor, care s-au scumpit între timp.

NICOLAI GRIGORIȘIN, primarul mun. Bălți: ”Dacă noi acum nu vom vota pentru acești bani, Bucureștiul ne va lua înapoi banii și nouă și Botoșaniului. La noi s-au ridicat prețurile la materialele de construcție, la noi s-au ridicat prețurile pentru resursele energetice, dar în proiect sunt incluși banii care s-au prevăzut la momentul respectiv. Europenii nu vor mai adăuga bani. Ei au spus că sunt problemele noastre, atât la noi, cât și la Botoșani“.

Parcul central al orașului ar urma să fie amenajat cu bănci, două lacuri artificiale cu nuferi, stâlpi iluminați și plăci gravate cu chipul lui Eminescu. Totodată, va fi reabilitată estrada de vară care va fi dotată cu scaune și o scenă mobilă, iar Piața Vasile Alecsandri va fi parțial pavată. Un punct de atracție urmează să fie placă comemorativă a marelui poet Mihai Eminescu care va fi amplasată la intrare principală în parc. Proiectul prevede și crearea Centrului educațional-cultural și de cercetare a patrimoniului literar eminescian în incinta Pinacotecii Antioh Cantemir.

GHENADII ȘMULSCHII, viceprimar de Bălți: „De trei ori s-a organizat tender, dar nimeni nu a participat. A treia dată a venit un agent economic, dar care a propus un preț mai mare cu 40%, ceea ce, conform legii, este ilegal. Legea permite doar cu 30%. Din acest motiv procedura a fost anulată.”

TATIANA DUBIȚCAIA, viceprimar de Bălți: „Nu vă uitați la proiect doar din perspectiva construcției unui drum, dar și a activităților culturale. Acesta este un proiect cultural, care a fost obținut în domeniul cultural și care include elemente de infrastructură.Proiectul nu este doar construcție de drumuri, dar aici într-adevăr este o problemă, niciun agent economic nu a vrut să participe la concurs, în condițiile în care au crescut prețurile. Și dacă municipiul Botoșani a reușit până la 13 martie să rezolve această problemă, noi nu.”

În timp ce conducerea primăriei se justifică, omenii condamnă neprofesionalismul și lipsa de responsabilitatea a funcționarilor. Potrivit lor cele peste 426 mii de euro puteau fi cheltuiți mult mai rațional, dacă proiectul transfrontalier era implementat la timp.

„Trebuie mai serios să se ocupe de acest lucru, dacă cineva riscă să piardă un proiect, trebuie să aibă în rezervă încă câteva. De exemplu oamenii scriu articole, oamenii sunt gata să lucreze, sunt activiști care pot să ajute cu acest lucru să găsească chiar și agenți economici, dacă cu acest lucru nu se descurcă specialiștii primăriei.“

Este un lucru foarte urât din partea din partea administrației publice locale și consider că ar trebui să găsească toate resursele și toate cheile și căile pentru a păstra acest parc.”

„Trebuia demult să fie și scările acestea și aleile acestea, să pună niște trotuar așa mai modern, așa un oraș. Nu e ca la, în Chișinău sunt mai mari parcurile. De obicei la noi așa se face…”

În cadrul Proiectului „Eminescu: o cultură – o rută în zona transfrontalieră Bălți – Botoșani” au fost planificate realizarea mai multor activități socio-culturale în zona transfrontalieră Botoșani – Bălți. Valoarea totală a proiectului se cifrează la 1 milion 620 de mii de euro, 800 de mii îi revin municipiului Bălți. Banii au fost oferiți de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Muzeografi din toată țara au fost premiați în ajunul Zilei Internaționale a Muzeelor

Muzeografi, manageri de muzee, dar și programele inovative dezvoltate pentru a susține experiențele educative și de patrimoniu cultural au...

Caz revoltător la un spital din România. Un pacient cu piciorul rupt a așteptat 10 zile să fie operat

Caz revoltător la spitalul din Slobozia. Un pacient care s-a internat cu piciorul rupt a așteptat 10 zile ca...
  sursa: cursbnm.md