fbpx
14.8 C
Бэлць
marți, mai 7, 2024

/VIDEO/ Weekend plin de dulceață. La Hădărăuți a fost organizat „Festivalul Dulceții, Tradițiilor și a Obiceiurilor”

Citește și:

Din căpșuni, prune, piersici, dovlecei și chiar din ardei iute. Dulcețuri de tot felul au fost expuse la un eveniment inedit organizat în satul Hădărăuți, raionul Ocnița. Gospodinele din mai multe raioane au venit cu cele mai bune copturi de casă, compoturi și magiunuri din fructe autohtone.

Oaspeții festivalului au putut gusta din dulceață de roșii, de dovlecei, de ardei iute și de aronie. Majoritatea au rămas surprinși de dibăcia gospodinelor.

„Extraordinar de frumos, demult nu am mai fost la așa eveniment. Ce am văzut este totul frumos, dulcețuri, copturi, ca la moldoveni, de toate, mai ales la nordul nostru este plin de bunătățuri.”

„Totul este frumos, tradițional, îmi place mult că multe colective dansează și că sunt luate în seamă și raioanele mai îndepărtate. M-au impresionat mult și dulcețurile, copturile sunt foarte frumoase și probabil și foarte gustoase.”

SVETLANA BAIRAC, Conducător artistic, satul Gîrbova, Raionul Ocnița: „Văd lume multă și frumoasă, toți cu inima deschisă și cu entuziasm, cu expoziții foarte frumoase care mai de care. Am căutat dulcețuri probabil fiecare ceva mai deosebit, avem dulcețuri din roșii, din dovlecei.”

TATIANA CURARARU, Bibliotecară, comuna Mihălășeni, raionul Ocnița: „Avem dulcețuri din gutui, avem dulcețuri din cireșe, floare de trandafir, pe care gospodinele o folosesc la copturi, zmeură, căpșună, caise, de tot soiul. Festivalul dulcețurilor este de a acumula experiență de a vedea ce mai fac gospodinele.”

„Am venit la acest festival, la Festivalul Dulcețurilor cu mai multe dulcețuri aduse și pregătite de către bucătăresele noastre, de către fetele noastre, gospodinele noastre, avem de tot felul, de căpșune, de zmeură, de cireșe albe, de mere. Am pregătit diferiți biscuiți din aceste dulcețuri pe care  le priviți.”

Dulceața din aronie a fost foarte apreciată. Maria Munteanu ne-a povestit cum o face ca să fie gustoasă.

MARIA MUNTEANU, Învățătoare: „Când facem dulceața de aronie punem proporția unu la unu un kg de fructe și un kg de zahăr. Fructele le dăm prin mașina de tocat. Punem întâi să facem siropul, când siropul este legat, atunci dăm drumul la fructe. Fierbem 15 minute, punem în borcane uscate, închidem și păstrăm pentru iarnă.”

La festival au venit și meșteri populari.

„Fac păpuși, fac flori, mai cos cu biser, îmi place lucrul foarte mult, când am timp liber, este puțin, că avem de lucru, dar când am timp liber, mă ocup cu lucru de mână. Croșetez de mică, dar acum mi s-au deschis gusturile mai larg și mă ocup cu asta.”

„Festivalul Dulceții, Tradițiilor și a Obiceiurilor” este la prima ediție.

IURIE LUPU, Primarul satului Hădărăuți, raionul Ocnița: „În cadrul festivalului La vatra satului, care este organizat de grupul de acțiune locală „33 de vaduri” în Hădărăuți se petrece Festivalul dulceții, tradițiilor și obiceiurilor satului Hădărăuți. Suntem la prima ediție. Suntem foarte bucuroși că ograda noastră este plină de oaspeți, avem multe dulcețuri delicioase.”

Evenimentul a fost condimentat cu muzică populară.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Republica Moldova nu s-a calificat în finala concursului Eurovision 2024

Natalia Barbu, reprezentanta Republicii Moldova, nu s-a calificat în finala concursului Eurovision Song Contest 2024. https://www.youtube.com/watch?v=evIoGkZXj2s Cel mai bun rezultat obţinut...

Demisii pe bandă rulantă la Curtea de Apel Chișinău

Cererile de demisie a mai multor judecători de la Curtea de Apel Chișinău au fost admise, astăzi, în cadrul ședinței...
  sursa: cursbnm.md