fbpx
9.4 C
Бэлць
duminică, mai 19, 2024

/VIDEO/ Ziua mondială a rezervațiilor naturale. Câte rezervații științifice sunt în țara noastră și ce importanță au ele

Citește și:

Anual la data de 11 ianuarie este marcată ziua mondială a rezervațiilor naturale. În țara noastră sunt 5 rezervații de o importanță internațională, fiind considerate  monumente ale naturii cu o varietate de  peisaje unice, care se întind pe o suprafață de peste opt mii de hectare.

Una dintre ele este „Pădurea Domnească” care a fost fondată în 1993, pentru protejarea plantelor şi animalelor rare, unica în țara noastră în care poți găsi zimbrii. Plaiul Fagului este o altă rezervaţie din țara noastră care se află în partea de nord-vest a Codrilor. Ea se întinde pe o suprafață de aproape 6 mii de hectare. „Codri” este cea mai veche rezervaţie din Moldova, fondată în anul 1971, pe teritoriul ei sunt aproape 1000 de soiuri de plante protejate. Rezervaţia naturală ştiinţifică „Prutul de Jos”, cu o suprafață de 1691 hectare, are două treimi din teritoriul cuprinse de apele lacului Beleu. Locul este popular pentru peisajele și lumea acvatică unică în țară noastră. Rezervaţia „Iagorlâc” a fost fondată în 1988, este amplasată în stânga Nistrului și atrage sute de turiști anul.

Specialiștii spun că în țara noastră mai sunt zone unice în care se pot crea și alte rezervații.

VICTOR GRIGOR, profesor de geografie, S-ar pune un mai mare accent pe acele regiuni care, bunăoară vorbim de raionul Edineț, Soroca, Ocnița, Briceni, care au teritorii destul de întinse de păduri, monumente naturale, care într-un amalgam ar putea constitui rezervații științifice naturale.

Directorul Rezervației Naturale ”Pădurea Domnească” spune că pentru a ocroti pădurile, fiecare este obligat de a participa la înverzirea lor.

SERGIU MOVILEANU, director Rezervația Naturală „Pădurea Domnească”, „Într-un fel este obligat să participe la plantare și la compania de plantare, deoarece avem un procent mai mic de împădurire la nivel de țară și să contribuim fiecare la majorarea procentului și la mărirea suprafețelor acoperite cu păduri”

Suprafața de pădure-verde aflată în rezervații naturale și a zonelor protejate este de peste 428 mii de hectare, iar pădurile ocupă o suprafață de 12,5% din teritoriul Republicii Moldova.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Premierul slovac Robert Fico este în stare stabilă, dar gravă

Starea prim-ministrului slovac Robert Fico s-a stabilizat, dar rămâne gravă, a declarat sâmbătă ministrul Sănătăţii din ţară, în urma...

Accident GRAV la intrare în orașul Ialoveni. Un tânăr a avut nevoie de îngrijiri medicale

Un tânăr a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost implicat într-un accident grav, produs la intrare...
  sursa: cursbnm.md