fbpx
11 C
Бэлць
luni, aprilie 22, 2024

Zona Economică Liberă Bălți a devenit lider la toți indicatorii în 2019

Citește și:

În 2019, Zona Economică Liberă Bălți (ZEL Bălți) a devenit lider la toți indicatorii printre zonele economice libere din țară.

Într-un raport publicat recent de Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), se arată că la 31 decembrie 2019, în ZEL Bălți activau 70 de rezidenți, cu nouă mai mult decât în anul 2018. Numărul angajaților, s-a majorat cu 10% și cifrează 11.412 persoane. Din numărul total al angajaților zonelor economice libere de la noi – 18.180 persoane, cea mai mare pondere o deține Bălţi – 62,8%. În același timp, valoarea salariului mediu în ZEL Bălți, a constituit 9100 lei. Având o creștere de 6% față de anul precedent.

Valoarea investițiilor realizate în anul 2019 de către rezidenții ZEL Bălți, a fost de 22,7 milioane dolari și 207.8 milioane dolari de la începutul activității sale (în creștere cu cca 12% față de anul 2018). Aceasta reprezintă 48% din totalul investițiilor realizate în cadrul zonelor economice libere de la noi – 432,7 milioane dolari.

Venitul din vânzările producției industriale a rezidenților ZEL Bălți în anul 2019 a constituit 7,8 miliarde lei, ceea ce reprezintă 71,1% din volumul total al veniturilor din vânzări cumulativ pe toate zonele economice libere din Moldova – 10,97 miliarde lei și peste 412,9 mln. lei contribuție în Bugetul de Stat sub formă de impozite și taxe plătite.

Valoarea impozitelor, taxelor şi altor plăţi obligatorii calculate (impozit pe venit, TVA, contribuții de asigurări sociale, prime de asigurare medicale obligatorii, etc.) în anul 2019 a constituit cca 413 milioane lei, cu 49 mln. lei mai mult față de anul precedent. Din valoarea totală a acestor plăţi provenite din cele șapte zone economice libere – 607,3 milioane. lei, ponderea cea mai mare revine rezidenților ZEL Bălți și constituie 68,0%.

Majoritatea Zonelor Economice Libere din Republica Moldova au fost create în perioada anilor ’90. ZEL Bălți fiind ultima creată acum zece ani, a reușit să se remarce ca un real promotor al dezvoltării industriale a țării, dar și a economiei naționale în ansamblu. Impactul activității sale, a schimbat percepția cu privire la zonele economice libere autohtone, devenind un exemplu elocvent și demn de urmat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cazul tinerei de la Orhei, găsită moartă: Procuratura a pornit un dosar penal. Cine va fi audiat

La 12 aprilie 2024, Inspectoratul de poliție Orhei a fost sesizat despre dispariția unei tinere de 19 ani, însărcinată...

Liceul Ștefan cel Mare din Bălți va fi eficientizat energetic în cadrul unui proiect guvernamental

Liceul Ștefan cel Mare din municipiul Bălți urmează a fi eficientizat energetic în cadrul proiectului „Rețeaua de școli model”....
  sursa: cursbnm.md