fbpx
13.7 C
Бэлць
miercuri, mai 22, 2024

Aproape 500 de moldoveni au murit în 2022 din cauza cancerului mamar. Câte persoane sunt la evidență

Citește și:

471 de persoane au decedat de cancer de sân anul trecut, nivelul de mortalitate fiind de 18,6 decese la 100 mii populație. Acesta se plasează pe locul 3 din totalitatea deceselor cauzate de cancer.

În Republica Moldova incidența prin cancer mamar în a. 2022 a fost de 51,5 cazuri la 100 mii locuitori, sau 1307 persoane depistate primar cazuri. În total la evidență medicală în a. 2022 se aflau 11488 de persoane cu cancer de sân, prevalența constituind 452,5 cazuri la 100 mii populației.

Potrivit OMS, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor din întreaga lume, luând viețile a sute de mii de femei în fiecare an și afectând, în mod disproporționat, persoanele din țările cu venituri mici și medii. Astfel, rata de supraviețuire a cancerului de sân la 5 ani în țările cu venituri mari depășește 90%, comparativ cu 66% în India și 40% în Africa de Sud.

Reducerea inechităților în ceea ce privește rezultatele cancerului de sân necesită îmbunătățiri sistematice în accesul la servicii adecvate și de calitate. Inițiativa Globală pentru Cancerul de Sân (IGCS) a OMS, înființată în 2021, reunește părțile interesate din întreaga lume și din diferite sectoare, cu obiectivul comun de a reduce cancerul de sân cu 2,5% pe an, ceea ce în 20 de ani salva milioane de vieți . IGCS folosește 3 strategii-cheie pentru a atinge aceste obiective: promovarea sănătății și depistarea precoce; diagnosticare în timp util; și managementul cuprinzător al cancerului de sân.

ANSP amintește că luna octombrie este luna de conștientizare a cancerului mamar. O campanie anuală de sensibilizare și conștientizare de către populație a importanței măsurilor de prevenire, depistare precoce și îngrijire de calitate a cancerului mamar. Recunoscută ca luna de culoare roz, în această perioadă, femeile sunt îndemnate să acorde mai multă atenție propriei sănătăți, amintind că depistarea la timp în stadiile 1-2 ale bolii, crește rata de succes a vindecării.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Atenție dacă ați cumpărat așa ciuperci. ANSA retrage din comerț un lot marca Lux Menu

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat astăzi retragerea din comerț a unui lot de ciuperci conservate marca...

/FOTO/ Cinci spitale raionale din țară dotate cu panouri fotovoltaice. Două sunt din nordul țării

Astăzi, la Spitalul raional Orhei, a avut loc inaugurarea panourilor fotovoltaice pentru cinci instituții medico-sanitare publice din țară. De...
  sursa: cursbnm.md