fbpx
20.4 C
Бэлць
vineri, mai 10, 2024

Ce înseamnă mobilizarea comunitară și cum formăm un grup de inițiativă

Citește și:

Grupurile de inițiativă comunitară sunt pietrele de temelie ale unei comunități sănătoase și prospere. Ele reprezintă un catalizator pentru schimbare și progres, dar și demonstrează puterea și potențialul pe care îl avem atunci când lucrăm împreună în beneficiul comun.

– Salut, Andrei!

– Salut, Ioana! Cum îți merge?

Ioana: – Sunt bine, mulțumesc. Am observat mai multe necesități în localitatea noastră. De exemplu, uite ce întuneric e pe străzile noastre odată cu lăsarea serii, o soluție ar fi să venim cu o propunere către autoritățile locale și să rezolvăm această problemă împreună. Dar pentru început hai să ne adunăm cu oamenii din localitate, să discutăm problema și ulterior să creăm un grup de inițiativă comunitar.

Andrei: – Sună interesant, Ioana. Care e menirea mea și cum te pot ajuta în procesul de mobilizare comunitară?

Ioana: – Pentru început hai să mergem din ușă în ușă, să identificăm mai multe persoane active și responsabile din comunitatea noastră, cărora să le vorbim despre scopul, valorile și interesele noastre comune, care ne-ar uni și alături de care să putem schimba viața localității spre bine.

Ioana: – Ce bravo suntem, am reușit să creem împreună un grup responsabil și activ. Pentru a optimiza colaborarea noastră cu autoritățile locale, putem alege o persoană care să ne reprezinte, un Lider Comunitar.

Ioana: – După ce am identificat problema,  să descriem modul în care aceasta ne afectează și ce soluții viabile putem propune.

Andrei: Acum să discutăm cu primarul și consilierii locali, să scriem un proiect despre cum putem rezolva această problemă și care sunt costurile necesare.

Ioana: – Pentru că banii oferiți de autorități sunt insuficienți, vom cere ajutorul oamenilor din comunitate, agenților economici, asociaților obștești, vom organiza colectări de fonduri online, vom organiza târguri și evenimente tematice, vom implica brațe de muncă voluntară când nu vom putea oferi bani. Sunt sigură că vom reuși și ne vom bucura împreună de succesul nostru.

Și, pentru că am iluminat străzile, haideți să continuăm în același ritm să schimbăm în bine localitatea noastră. Unde-i unul nu-i putere. Unde-s mulți, puterea crește!

Proiectul „EU4Accountability”- Societatea civilă împuternicită pentru o mai mare responsabilitate socială în Moldova, se desfășoară în perioada 2022-2024, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de European Association for Local Democracy, European Partnership for Democracy și People in Need Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Doi copii din Bălți au depistat într-un bazin acvatic o grenadă și mai multe cartușe

La data de 09 mai 2024 angajații Direcției situații excepționale Bălți a IGSU au fost anunțați despre faptul depistării...

/VIDEO/ Secția de Anestezie și Terapie Intensivă din Bălți, renovată după standarde europene

„Aici e izolatorul cu presiune negativă și nouă paturi care le vedeți, absolut dotate cu totul necesar.” La Spitalul Clinic...
  sursa: cursbnm.md