fbpx
11.8 C
Бэлць
vineri, aprilie 19, 2024

/VIDEO/ Un liceu din Șoldănești, reabilitat energetic. Elevii și profesorii se bucură de condiții europene

Citește și:

„Vă spunem bună ziua și bine ați venit în incinta Liceului Teoretic „Alexei Mateevici”!”

Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din Șoldănești a fost reabilitat energetic

GROSU RODICA, director interimar L.T. „Alexei Mateevici”: „Visul nostru este realizat. Avem un liceu renovat, eficientizat energetic și condiții europene de studii. Alături de alte șapte licee din țară face parte din proiectul Uniunii Europene pentru sporirea eficienței energetice în clădirile publice.”

A fost schimbat acoperișul, renovate blocurile sanitare, s-au instalat panouri fotovoltaice, s-a modernizat bucătăria.

ALIONA PÎNZARI, președintele raionului Șoldănești: „Inițial era proiectat să fie doar un proiect de eficiență energetică. Era proiectat ca să se schimbe exteriorul instituției, geamurile. Nu erau plănuite măsurile interioare. Schimbare de planșeuri, instalarea iluminatului, să se schimbe și aceste plafoane suspendate. Pe parcursul proiectului, grație colaborării fructuoase cu reprezentanții GIZ, a Uniunii Europene, ADR Centru.”

A fost renovată fațada clădirii și schimbat sistemul de iluminare și cel de ventilare.

ANDREI SPÎNU, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Obiectivul țării noastre este ca în 2030 să fim membri ai Uniunii Europene. Adăugați fiecare dintre voi câte 7 ani la vârsta pe care o aveți. Întrebarea pe care vreau să v-o pun este, cum vrem ca această țară să fie în 2030? Vrem să fie așa, cu licee renovate, cu locuri de muncă, cu drumuri bune, condiții de viață.”

Cei 574 de elevi și 67 de angajați au condiții de studii și muncă europene.

„O schimbare foarte frumoasă. Un beneficiu pentru orașul nostru, mulțumim pentru suportul acordat de Uniunea Europeană. Am învățat și eu aici și succes tuturor elevilor de aici.”

„S-a schimbat enorm de mult. Sunt condiții extraordinar de favorabile pentru copiii noștri, cu săli luminoase, calde, ce este mai important, este cald. Copiii pot umbla în bluze.”

„S-a făcut reparație, s-a modernizat. Cel puțin este mai comod și este mai cald în general. Asta este cel mai important pentru noi.”

„S-a schimbat înspre bine, înainte era mai urât. Era bine și atunci, dar acum e mai bine. Sălile sportive s-au făcut mai frumoase, mai moderne. Avem și bufet nou.”

Proiectul a fost finanțat de UE și implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu MIDR.

JANIS MAJEIKS, ambasadorul UE în RM: „Noi vom continua să investim în eficientizarea energetică. Această școală este un exemplu frumos, ce efecte poate aduce după sine anveloparea. Alte școli deja au rezultate. Mai bine de jumătate din cheltuielile, care anterior erau, acum sunt economisite. Cred că acesta este domeniul asupra căruia noi vom lucra. Spre exemplu sunt și spitale, care nu sunt încă eficientizate energetic. În același timp vom acorda atenție mai multor domenii, iar justiția are prioritate.”

Valoarea totală a lucrărilor este de circa 2,94 milioane de euro.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ La Viișoara, Edineț, a fost inaugurat un Centru de Consultanță în Afaceri

La Viișoara, Edineț, a fost inaugurat un Centru de Consultanță în Afaceri pentru cei care vor să-și inițieze o...

/VIDEO/ Seniorii din nordul țării sunt mai abilitați în organizarea și implementarea activităților la nivel local

Realizarea inițiativelor locale contribuie la satisfacerea nevoilor de comunicare și participare socială a vârstnicilor. Conform sondajelor desfășurate în 35...
  sursa: cursbnm.md