fbpx
1.4 C
Бэлць
joi, noiembrie 30, 2023

Comisia Europeană va recomanda astăzi începerea negocierilor de aderare la UE a R.Moldova și a Ucrainei

Citește și:

Comisia Europeană va recomanda astăzi începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la spațiul comunitar, transmite jurnal.md. 

Doi oficiali UE au declarat luni pentru Reuters că această recomandare înseamnă că negocierile oficiale cu Kievul şi Chişinăul ar putea începe anul viitor.

Într-un editorial pentru Jurnal.md, europarlamentarul Siegfried Mureșan a scris că această săptămână este importantă, în contextul în care Comisia Europeană va prezenta Pachetul de extindere pentru 2023, în care va evalua dacă Republica Moldova este pregătită să înceapă negocierile de aderare.

„Este important să începem acest proces acum și este important să răspundem pozitiv tuturor eforturilor de integrare europeană, pe care le-am văzut în ultimii doi ani din partea autorităților și cetățenilor Republicii Moldova”, a spus Mureșan.

Potrivit europarlamentarului Siegfried Mureșan, de la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, autoritățile de la Chișinău au acționat într-un profund spirit european și au ales, fără echivoc, să fie alături de Europa, în ciuda tuturor provocărilor. Ritmul reformelor arată că Republica Moldova este pregătită pentru următoarea etapă, afirmă în comentariul său europarlamentarul.

„Vedem acum că în doar un an, Republica Moldova a realizat progrese impresionante în toate aceste nouă recomandări, inclusiv în domeniul justiției, dar și al reformelor administrative, protecției drepturilor omului și implicării societății civile în actul de guvernare”, a menționat europarlamentarul.

Amintim că, pe 5 octombrie 2023, Parlamentul European a votat o rezoluție prin care cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului. Potrivit eurodeputatului Siegfried Mureșan, care este și inițiatorul rezoluției, decizia a fost votată cu largă majoritate: 448 de voturi „pentru”, 45 „împotrivă” și 43 de abțineri.

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE, la scurt timp după ce Rusia şi-a lansat invazia nemotivată în Ucraina, iar apoi a primit statutul de candidat în iunie 2022. În vara anului trecut, și Ucraina a primit statut de țară candidat la UE.

Pentru începerea negocierilor propriu-zise de aderare, Chişinăul trebuie să îndeplinească nouă recomandări formulate anul trecut de Comisia Europeană. Domeniile vizate sunt justiţia, combaterea corupţiei şi crimei organizate, dezoligarhizarea, reforma administraţiei publice şi a serviciilor publice, managementul finanţelor publice, consolidarea rolului societăţii civile în procesele decizionale şi protejarea drepturilor omului.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timp ce se afla într-o vizită oficială la Chișinău, în octombrie curent, a declarat că apreciază progresele înregistrate de țara noastră în parcursul său de aderare la UE.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Și mai aproape de Europa. La Bălți a avut loc forumul EUROSFAT 2023

Cel mai mare forum de afaceri europene din România – EUROSFAT a ajuns și la Bălți. În panelul de...

/VIDEO/ Agricultura așa ca în filme. În nordul țării a fost lansat proiectul „Edu – Tech – Agro – Nord – Educația Tehnologică Agricolă...

Agricultura așa ca în filme. Tinerii care studiază la colegiile agricole din țară, dar și agricultorii din nordul țării...
  sursa: cursbnm.md