fbpx
8.8 C
Бэлць
luni, mai 13, 2024

Copiii hipoacuzici au șanse la o viață normală, dacă au parte de diagnostic și tratament la timp

Citește și:

Copii cu deficiențe de auz din raionul Sîngerei au mai multe șanse de a fi diagnosticați și tratați corespunzător. Peste 90 de medici de familie și asistenți medicali din comunitățile raionului Sîngerei au beneficiat de un program amplu de instruire în domeniul depistării problemelor de auz prin aplicarea celor mai noi metodici din domeniu. Acest lucru a fost posibil grație proiectului „Guvernăm împreună pentru o sănătate mai bună” implementat de Asociația „AudiViz” din Bălți.

Potrivit lucrătorilor medicali problemele care apar în lucrul cu copiii hipoacuzici și familiile lor sunt multiple, cele mai actuale fiind lipsa serviciilor sociale specializate, fluxul mare a cadrelor didactice de sprijin, lipsa pregătirii necesare a părinților copiilor cu deficiențe de auz și a asistenței psihologice pentru a putea înțelege comportamentul micuților și a conștientiza nevoile lor.

În scopul fortificării serviciilor de asistență medicală și socială destinată copiilor cu deficiențe de auz Asociația Obștească „AudiViz” a inițiat proiectul „Guvernăm împreună pentru o sănătate mai bună” implementat cu susținerea financiară a Uniunii Europene și Fundația Konrad Adenauer Republica Moldova, în cadrul programului de granturi Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova.

Asociația „AudiViz” a realizat un sondaj cu scopul de a determina nivelul de informare și conștientizare în rândul populației din raionul Sîngerei cu privire la necesitatea testării auzului la nou-născuți și totodată, de a identifica interesele şi sugestiile cetățenilor la acest subiect pentru a putea face recomandări autorităţilor în vederea sporirii gradului de acces la serviciile de sănătate, în special la serviciile de screening auditiv pentru copiii nou-născuți din satele raionului Sîngerei.

Rezultatele sondajului efectuat pe un eșantion de peste 150 de persoane, arată că 96,1% din respondenți consideră că screeningul auditiv este extrem de important pentru testarea auzului la copiii nou-născuți pentru identificarea de timpuriu a posibilelor deficiențe de auz, asta chiar dacă aproximativ 75 la sută din intervievați nu cunosc mai nimic despre screening auditiv.

Totodată, potrivit datelor obținute, 90% din respondenți sunt de acord ca procedura de screening auditiv să fie introdusă în pachetul minimal de servicii medicale în asistenţa medicală primară locală.

Studiul demonstrează necesitatea creșterii gradului de informare și conștientizare a beneficiilor procedurii de screening auditiv la nou-născuți în rândul populației din raionul Sîngerei.

Proiectul vine să susțină autoritățile publice locale (APL) și instituțiile de sănătate în elaborarea și implementarea politicilor strategice, a metodologiilor și instrumentelor legate de screeningul audiologic la copii.

Proiectul urmărește elaborarea și promovarea mecanismelor de monitorizare și responsabilizare a instituțiilor de sănătate la nivel local în vederea implementării standardelor naționale de screening audiologic pentru copiii nou-născuți din localitățile vizate și stabilirea unui parteneriat durabil cu autoritățile publice locale. În acest sens, echipa de implementare a proiectului a demarat o campanie de informare și conştientizare în rândul locuitorilor din raionul Sîngerei cu privire la importanța screeningului audiologic.

Ca urmare a activităților desfășurate a fost creat un mecanism intersectorial de cooperare la nivel local pentru identificarea, referirea şi monitorizarea copiilor cu deficiențe de auz și a familiilor acestora, mai mult factorii de decizie la nivel local urmează să inițieze un Plan de acțiuni privind inițierea procedurii de screening audiologic, achiziționarea și dotarea instituțiilor medicale cu echipamentul necesar în vederea efectuării screeningului audiologic la copii.

Potrivit datelor statistice oferite de Centrul de Sănătate din Sîngerei în raion sunt 78 de copii și peste 580 de adulți cu deficiențe de auz. În mare parte din lipsa echipamentului necesar, dar și a specialiștilor în domeniu patologia e depistată cu întârziere, lucru care se răsfrânge negativ asupra procesului de dezvoltare și socializare a persoanelor cu hipoacuzie.

Datele Ministerului Sănătății arată că în Republica Moldova avem peste 250 de mii de persoane hipoacuzice.

„Crearea de servicii socio – medicale de calitate și mecanisme locale intersectoriael de cooperare  pentru identificarea la timp a copiilor cu deficiențe de auz și a familiilor lor este unica soluție de a le îmbunătăți calitatea vieții și a le da șanse la o viață normală”, consideră autorii proiectului „Guvernăm împreună pentru o sănătate mai bună” implementat de Asociația Obștească „AudiViz”.  

Crearea unui sistem unic de monitorizare a copiilor cu hipoacuzie, dotarea instituțiilor medicale cu echipamentul medical necesar și instruirea cadrelor medicale din zonele rurale ar spori calitatea actului medical și ar facilita diagnosticarea la timp a deficienților de auz încă de la naștere. Actualmente vârsta medie de depistare a problemelor de auz la copii în Republica Moldova este 5 -7 ani, prea tardiv spun specialiștii. Acest factor minimalizează șansele acestor copii de a avea o viața normală.

Proiectul „Guvernăm împreună pentru o sănătate mai bună” implementat de Asociația Obștească „AudiViz” vine să construiască un mecanism intersectorial în vederea depistării la timp și monitorizării copiilor cu probleme de auz. Valoarea totală a proiectului este de 30000 euro, bani alocați de Uniunea Europeană și Fundația KonradAdenauer Republica Moldova, în cadrul programului de granturi Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram

Acest material este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a A.O. „AudiViz” şi nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Recensământ 2024: Cinci raioane și un municipiu din nordul țării întâmpină dificultăți la recenzare

Biroul Național de Statistică anunță că până la finele zilei de 9 mai 2024, în cadrul Recensământului populației și...

/VIDEO/ Asistenții medicali, alături de pacienți la bine și greu. Cum a evoluat medicina în ultimii 40 de ani

DINA ARSENII, asistent medical, secția ATI: „Copilăria mea a fost într-o familie de țărani, cu mulți copii. Pe vremea...
  sursa: cursbnm.md