Republica Moldova are o șansă reală de a începe negocierile de aderare înainte de finalul acestui an. Mesajul optimist vine din partea europarlamentarului român, Siegfried Mureșan, potrivit căruia Republica Moldova face progrese considerabile în implementarea reformelor. Potrivit oficialului, în această toamnă, Comisia Europeană va evalua modul în care au fost îndeplinite cele nouă recomandări și ar putea veni cu propunerea începerii negocierilor de aderare, notează IPN.
La 23 iunie 2022, Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, spune că obținerea acestui statut este un credit enorm de încredere oferit Republicii Moldova de către statele membre.
„Republica Moldova a acționat în deplin spirit european. Fiindcă oamenii din Republica Moldova au spus clar că doresc modernizare, reformare, apropierea de Uniunea Europeană, tocmai de aceea Uniunea Europeană este dispusă să ajute. De aceea după ce Republica Moldova a depus cerere de aderare, în doar trei luni, Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de stat candidat. După aceea, toate statele membre, în unanimitate, au decis acordarea statutului de stat candidat. Toate s-au întâmplat în doar trei luni. În cazul României, acest proces a durat patru ani, de la depunerea cererii de aderare, până la obținerea statutului de stat candidat”, a spus Siegfried Mureșan în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.
Odată cu obținerea statului de țară candidată la aderare, Comisia Europeană a recomandat Republicii Moldova realizarea a nouă condiționalități de bază. Este vorba despre reforma justiției, remedierea deficiențelor în legislația electorală, combaterea corupției, deoligarhizarea, consolidarea luptei împotriva crimei organizate și recuperarea activelor, îmbunătățirea serviciilor publice, reforma administrației publice, implicarea societății civile în procesele decizionale, consolidarea capacității administrației publice, protecția drepturilor omului și combaterea violenței de gen.
„Primele evaluări ale Comisiei Europene arată că implementarea acestor reforme merge bine. Din cele nouă reforme, o parte sunt îndeplinite pe deplin, o parte sunt în curs de îndeplinire și la o parte se lucrează. Așteptăm ca în această toamnă, pe baza îndeplinirii acestor nouă reforme, Comisia Europeană să facă o recomandare, dacă și când începem negocierile de aderare. După această recomandare a Comisiei Europene, statele membre vor trebui să ia o decizie în unanimitate. Sunt convins că dacă Comisia Europeană va veni cu recomandarea începerii negocierilor, statele membre vor da undă verde acestui proces. Lucrurile înaintează. Dacă vor înainta și în următoarele săptămâni așa cum au înaintat în ultimul an, cred că avem o șansă reală de a decide începerea negocierilor de aderare înainte de finalul acestui an”, a mai spus europarlamentarul român.
Potrivit calendarului anunțat de autorități, în luna octombrie Comisia Europeană va publica un raport prin care va evalua gradul de implementare a celor nouă recomandări. Ulterior, în luna decembrie, Consiliul European va decide dacă Republica Moldova începe sau nu negocierile de aderare la Uniunea Europeană.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.