fbpx
10.1 C
Бэлць
vineri, mai 17, 2024

/FOTO/ Află mai multe despre Cătină: proprietăți, beneficii pentru sănătate și imunitate

Citește și:

Cătina se utilizează deopotrivă în industria alimentară, în silvicultură, în farmacie dar și ca plantă ornamentală. Fructul de cătină conține de două ori mai multă vitamina C decât măceșul și de 10 ori mai mult decât citricele.

Fructele de cătina sunt foarte bogate în vitamina C, de doua ori mai bogate decât măceșele și de 10 ori decât citricele. Mai precis, 100 grame de suc din fructe de cătina conține undeva între 400 si 800 mg de vitamina C.

Fructele mai conțin vitamina A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6, B9, colina, inositol), vitaminele E, K, P și F, celuloza, carotenoide (beta caroten – în concentrație mai mare decât se regăsește în morcovi, xanthophila), microelemente precum calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, sodiu, acizi grași polinesaturați, uleiuri complexe din care se obține uleiul de cătina, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, serotonină, aminoacizi, fitosteroli și enzime.

Infuzie de cătina

Ai nevoie de 2 linguri de fructe zdrobite și de 500 ml de apă clocotită. Se lasă totul la infuzat pentru 10 minute, după care se strecoară lichidul și se consumă infuzia de cătina pe parcursul zilei.

Decoct de cătina

Decoctul se pregatește din fructe uscate și zdrobite. Acestea se fierb timp de 3 minute in 200 ml de apă, după care se strecoară lichidul, se adaugă o linguriță de miere, dacă vrei să fie mai dulce, apoi se consumă pe parcursul zilei.

Ulei de cătina

Se poate pregati prin măcerarea fructelor de cătina zdrobite, iar pasta obținută se amestecă cu ulei de măsline și se lasă deoparte timp de 30 de zile. După măcerare, amestecul se strecoară printr-un tifon, iar uleiul obținut se păstrează în sticle închise, depozitate la frigider.

Se întrebuințează numai fructele mature atât în stare proaspătă, cât și uscată, se recoltează imediat după coacerea lor și până la lăsarea primului ger; în stare crudă au gust acru-astringent.

Vinul de cătina poate fi considerat un remediu natural, deoarece ajută organismul vitaminizându-l, având în același timp și o acțiune tonică.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ „Nu am observat!” În doar câteva ore, zeci de șoferi, amendați pentru că au încălcat limita de viteză

Mai mulți șoferi s-au ales astăzi cu amenzi după ce au depășit limita de viteză în localitatea Brătușeni din...

Doi bărbați din raionul Fălești, amendați pentru că au împușcat ilegal mistreți

Doi bărbați din raionul Fălești au fost amendați cu câte 25.000 de lei fiecare, pentru vânat ilegal. În luna...
  sursa: cursbnm.md