fbpx
5.1 C
Бэлць
duminică, martie 3, 2024

Hamas a propus un armistițiu pentru 135 de zile, în trei etape, care să conducă la încheierea războiului

Citește și:

Propunerea înaintată de gruparea palestiniană prevede ca militanții să schimbe ostaticii israelieni pe care i-au capturat pe 7 octombrie cu prizonieri palestinieni. Ulterior, va începe reconstrucția Fâșia Gazei, forțele israeliene se vor retrage complet, iar cadavrele victimelor vor fi schimbate între cele două părți la conflict, relatează libertatea.ro

Propunerea înaintată de Hamas vine drept răspuns la o propunere trimisă săptămâna trecută de mediatorii din Qatar și Egipt, propunere care este susținută de Statele Unite și Israel. Spre deosebire de această propunere care prevedea un plan de armistrițiu în două etape de câte șase săptămâni, Hamas propune trei faze care durează fiecare 45 de zile.

Potrivit contrapropunerii Hamas, toate femeile israeliene ostatice, bărbații sub 19 ani, bătrânii și bolnavii vor fi eliberați în prima fază de 45 de zile în schimbul eliberării femeilor și copiilor palestinieni din închisorile israeliene.

Ostaticii bărbați rămași vor fi eliberați în timpul celei de-a doua etape, în timp ce rămășițele celor care au decedat vor fi schimbate în a treia fază. Până la sfârșitul celei de-a treia etape, Hamas așteaptă ca părțile să ajungă la un acord privind încheierea războiului.

Gruparea, care guvernează Gaza, a precizat în documentul în care face propunerea de armistițiu că dorește eliberarea a 1.500 de prizonieri, iar o treime dintre aceștia vrea să-i selecteze din lista palestinienilor condamnați pe viață de Israel.

Armistițiul va crește, de asemenea, fluxul de alimente și alte ajutoare pentru civilii afectați de războiul din Gaza, care se confruntă cu foamete și cu o penurie gravă de alimente de bază.

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit în cursul nopții în Israel, după ce s-a întâlnit cu liderii mediatorilor Qatar și Egipt în cea mai serioasă acțiune diplomatică de la declanșarea războiului menită să ducă la un armistițiu extins.

Israelul și-a început ofensiva militară în Gaza, după ce luptătorii Hamas, organizație desemnată teroristă de SUA și UE, au ucis 1.200 de oameni și au luat 253 de ostatici în sudul Israelului pe 7 octombrie. Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, precizează că cel puțin 27.585 de palestinieni au fost uciși în campania militară a Israelului, iar alte mii de oameni ar putea fi îngropați sub dărâmături.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cum vrea Dubai să construiască cel mai mare aeroport din lume, care va gestiona peste 160 de milioane de pasageri pe an

În urmă cu puțin mai mult de 10 ani, în octombrie 2013, un A320 al companiei Wizz Air care...

UE va examina un nou ajutor de apărare pentru R. Moldova

Europenii iau în calcul un ajutor suplimentar de apărare pentru Republica Moldova în condiţiile în care Rusia își continuă...
  sursa: cursbnm.md