fbpx
12.3 C
Бэлць
vineri, mai 17, 2024

/VIDEO/ „Click fără violență” – mai mulți tineri din Bălți, informați despre violența digitală

Citește și:

85% dintre femei și fete, la nivel global, au fost supuse unor forme de violență digitală. Potrivit unui studiu „La Strada”, în 2020, în Republica Moldova, fiecare al doilea adolescent a spus că i-au fost solicitate imagini cu caracter sexual în mediul online. Pentru a combate acest fenomen, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație în Moldova a lansat campania globală „Bodyright” în țară.

În cadrul campaniei, tinerii de la Colegiul Politehnic din Bălți au participat la jocul intelectual „Click fără violență”, care are scopul de a crește informarea publicului despre diverse forme ale violenței digitale.

„Noi cu toții folosim telefoanele, calculatoarele, deci este foarte important noi să știm despre securitate însăși, cât și despre bullying-ul la care uneori putem nici să înțelegem că suntem supuși.”

„Întrebările sunt foarte interesante fiindcă nu am știut această informație până acum. Este util pentru că la vârsta noastră mulți dintre noi cad pradă acestor capcane în mediul social.”

„În primul rând eu cred că el dezvoltă foarte bine lucrul în echipă și adică mulți oameni de aici o să primească niște lucruri noi, niște cunoștințe care o să le prindă bine în viitor.”

ION LISNIC, Directorul Colegiului Politehnic din Bălți: „În situațiile din ultimii ani arată că elevii, copiii, minorii petrec foarte mult timp în rețele. Mă bucură atenția și organizațiilor internaționale, ei simt atenția noastră. Evident că o să fie și un rezultat pozitiv pentru toți elevii pentru noi, o experiență, un schimb de experiență, practici bune.”

Există cel puțin nouă forme ale violenței în bază de gen facilitată de tehnologie, printre care hărțuirea online, inclusiv hărțuirea în bază de gen și sexuală, utilizarea neautorizată a imaginilor personale în scop sexual și discursul de ură.

IRINA LIPCANU, Analistă programe comunicare UNFPA Moldova: „Scopul acestui eveniment este de a informa și a vorbi despre violența digitală. Violența online este un fenomen tot mai răspândit la nivel global și are loc și în Republica Moldova.”

CĂTĂLIN LUNGU, Influencer: „Internetul evoluează foarte-foarte rapid și chiar dacă noi aceștia mai mari ne considerăm deștepții și noi știm cum funcționează lumea, internetul este prea rapid și pentru noi și atunci ar trebui să educăm și generația noastră și generația în etate și tânăra generație care vine și probabil o să fie predispuși la mai multă agresiune online. Da, trebuie să înțelegem care este diferența între părere online, între agresiune online, între instigare la ură online, cyberbullying, doxing și așa mai departe.”

VICTORIA GRIBINEȚ, Coordonatoarea activității educaționale în cadrul Centrului Internațional La Strada: „Mediul online deja este parte a vieții noastre, deja nu mai facem diferența între offline și online, mai ales pentru studenții de astăzi, pentru că ei sunt nativi digitali. Deci așa cum învață să se protejeze în mediul offline de diferite acțiuni care ar putea să-i pună în pericol, tot acest lucru este de fapt și valabil și în mediul online. De asemenea trebuie să învețe anumite lucruri cum ar putea să se protejeze.”

Campania Bodyright se desfășoară în perioada noiembrie 2023 – martie 2024 și include multiple acțiuni de informare cu tinerii, mobilizare pe rețelele de socializare, dar și acțiuni de pledoarie în vederea reglementării cadrului legal.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Muzică, dans și chiar împușcături. Cum a fost sărbătorită Ziua Ușilor Deschise la USARB

La Universitatea din Bălți s-a organizat Ziua Ușilor Deschise. https://youtu.be/FlwlFFUWYBQ NATALIA GAȘIȚOI, rector USARB: „Ziua Ușilor Deschise o zi în care...

Mai mulţi copii palestinieni răniţi în Gaza vor fi trataţi în România

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Iaşi, că se fac pregătiri pentru primirea mai multor copii palestinieni...
  sursa: cursbnm.md