fbpx
9.9 C
Бэлць
sâmbătă, mai 18, 2024

În doi ani, Moldova va avea două centrale termoelectrice de cogenerare. Ce presupune acest lucru

Citește și:

A fost lansată licitația pentru proiectarea și construcția a două centrale electrice de cogenerare. Până în 2025, construcția acestora urmează să fie finalizată.

Noile centrale vor fi bazate pe tehnologia flexibilă – motoare cu ardere internă și vor avea o capacitate de 55 MW/h energie electrică și 43 Gcal/h. Acestea vor înlocui fosta CET-1, care a fost dată în exploatare încă în anul 1951, a anunțat Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale,  Andrei Spînu.

Noile centrale vor avea și instalații fotovoltaice cu o capacitate de 100 kW, contribuind astfel la dezvoltarea surselor de energie regenerabilă din țară.

Construcția celor două centrale vine să susțină independența energetică a Republicii Moldova și sunt construite cu sprijinul financiar al World Bank Moldova.

Cum funcționează un sistem de cogenerare?

Pentru a putea produce simultan energie electrică și energie termică, o centrală de cogenerare utilizează căldura reziduală eliminată în momentul producerii energiei electrice pentru încălzirea apei menajere.

Astfel, folosind energia primară într-un mod mai eficient, principiul cogenerări crește eficiența energetică, ajutând astfel la economisirea unui volum de până la 50% de energie primară.

În cazul sistemelor de cogenerare, este vorba despre o turbină cu gaz care pune în funcțiune un generator. La rândul lui, acesta produce energie electrică. Din acest proces rezultă căldură reziduală care este mai apoi transferată în lichidul de răcire și pe urmă către sistemul de încălzire.

Cu alte cuvinte, modul de funcționare al cogenerării presupune utilizarea energiei primare în două feluri: mai întâi se folosește energia primară pentru acționarea unui generator prin acțiunea unui motor și apoi căldura se folosește sub formă de energie termică.

Pentru a putea face toate aceste lucruri, un sistem de cogenerare este compus dintr-un motor pe gaz sau o turbină, un generator, un schimbător de căldură, echipamente de comutare și control și echipamente hidraulice.

În concluzie, este vorba de un sistem nu foarte complicat, dar cu un grad înalt de eficiență, un consum mic și un randament foarte bun.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Muzică, dans și chiar împușcături. Cum a fost sărbătorită Ziua Ușilor Deschise la USARB

La Universitatea din Bălți s-a organizat Ziua Ușilor Deschise. https://youtu.be/FlwlFFUWYBQ NATALIA GAȘIȚOI, rector USARB: „Ziua Ușilor Deschise o zi în care...

Mai mulţi copii palestinieni răniţi în Gaza vor fi trataţi în România

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Iaşi, că se fac pregătiri pentru primirea mai multor copii palestinieni...
  sursa: cursbnm.md