fbpx
13.8 C
Бэлць
vineri, mai 3, 2024

/INFOGRAFIC/ Care sunt investigațiile utile după COVID-19

Citește și:

Recuperarea după COVID-19 cere uneori mai mult efort decât în perioada de tratare a infecției. Dacă ați fost bolnav de COVID-19, medicii vă recomandă să efectuați un set de analize și investigații pentru a vedea care este starea de sănătate după vindecare.

Mai ales dacă simțiți că aveți anumite probleme de sănătate, mergeți la medic, care știe cel mai bine ce set de analize și investigații trebuie să faceți, în funcție de simptomele pe care le aveți și istoricul dumneavoastră medical. Toate aceste teste pot identifica markeri de inflamație, deficiența de fier, posibile afecțiuni ale sângelui, inimii, rinichilor, plămânilor și ale altor organe. Tot la medic trebuie să reveniţi cu rezultatele investigaţiilor şi analizelor.

 Electrocardiograma determină gradul de afectare cardiacă. ECG sau EKG înregistrează activitatea electrică a fibrelor musculare ale inimii. Cu ajutorul electrocardiogramei, medicul poate depista mai multe boli de inimă.

 Electrocardiograma poate înregistra:

• Tulburări de ritm

• Modificări ale dimensiunii cavităților cardiace

• Afecțiuni ischemice ale inimii

• Modificări hidroelectrolitice care afectează funcția cardiacă

• Semne indirecte ale unor afecțiuni (ex. ale trombembolismul pulmonar)

Radiografia pulmonară este necesară pentru a monitoriza starea plămânilor, aşa cum noul coronavirus a atacat grav plămânii multor bolnavi.

Hemoleucograma – o analiză complexă a sângelui. Hemoleucograma furnizează informaţii importante despre globulele albe, adică leucocitele, care ajută la combaterea infecțiilor. De asemenea, despre celulele roșii, eritrocitele, care transportă oxigenul către țesuturile din corp. Totodată, aflăm date despre trombocite – foarte importante pentru coagularea sângelui. Această analiză generală poate semnala mai multe boli, inclusiv anemia și infecțiile.

• Globulele albe (leucocite)

• Globulele roșii (eritrocite)

• Hemoglobina (Hb)

• Trombocitele

Nivelul glicemiei se referă la concentrația de zahăr din sânge. Analiza se face dimineața, pe nemâncate. Nivelul glicemiei poate oscila.

Hiperglicemia: presupune o creștere a glicemiei peste valorile normale și apare dacă persoana respectivă dezvoltă diabet zaharat.

Hipoglicemia: presupune o scădere a glicemiei și apare la persoane care nu au mâncat mai mult timp, dar şi pe fondul unor afecţiuni serioase.

Examenul de urină poate oferi informații importante pentru diagnosticarea unor afecțiuni metabolice sau renale.

Parametrii biochimici:

• pH-ul: ne arată cât de acidă sau alcalină este urina. Menținerea unui pH în limitele normale ne ajută să prevenim formarea anumitor tipuri de calculi renali.

• Densitatea: variază în condiții fiziologice, în funcție de starea de hidratare a organismului, de regimul alimentar etc.

• Proteine: un nivel ridicat ar putea indica o problemă la rinichi

• Glucoză: În mod normal, cantitatea de zahăr (glucoză) din urină este prea mică pentru a fi detectată. Astfel, orice prezență a zahărului implică o nouă testare și evaluare pentru diabet zaharat

• Corpi cetonici: Ca și în cazul zahărului, orice cantitate de cetone în urină ar putea fi un semn de diabet zaharat și necesită monitorizare

• Nitriți: prezența lor poate semnala o infecție la nivelul tractului urinar

Ureea și creatinina serică sunt doi parametri biologici utilizați frecvent în special în evaluarea funcției renale. Deși acești metaboliți pot crește independent în multiple patologii, creșterea nivelului acestora este un indicator al insuficienței renale.

Proteina C reactivă şi VSH – markeri ai inflamațiilor acute în organism.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Ouăle vopsite în Joia Mare nu se strică tot anul. Gospodinele din nordul țării au „înroșit” ouăle pentru Paști

„Vasul acesta totdeauna îl folosesc de așa ceva, aici ca să fie fixarea aceasta, vopseaua mai bine îi mai...

Soldații din SUA împreună cu cei moldoveni vor efectua exerciții militare în nordul țării

În perioada 9-16 mai, Armata Națională va participa la exercițiul „Swift Response-2024”, condus de Comandamentul Statelor Unite ale Americii în Europa și Africa. Exercițiul se va desfășura pe teritoriul Republicii...
  sursa: cursbnm.md