„Vasul acesta totdeauna îl folosesc de așa ceva, aici ca să fie fixarea aceasta, vopseaua mai bine îi mai punem și oțet.”
În Joia Mare, gospodinele vopsesc și încondeiază ouăle de Paște
OLGA CIOBANU, locuitoarea satului Plop, raionul Dondușeni: „Chiar și încondeierea are mai multe tehnici. Mă rog, știți cum, fiecare bordei cu a lui obicei. Dar noi practicăm mereu, în ultimul timp cu frunzulițe, dar obicei, ouă roșii, cum se spune la ortodocși.”
Culoarea roşie este însă cea mai folosită deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce
OLGA CIOBANU, locuitoarea satului Plop, raionul Dondușeni: „Punem ouăle la fiert, în vopseaua asta pe care am pregătit-o. Le lăsăm la fiert 7-8 minute, e foarte bine ca ouăle să fie tari, nu trebuie făcute moi, mai dai și la un copil, și el dacă este moale, îl strică și se murdărește și nu e cel mai bine.”
Se spune că dacă ouăle sunt vopsite în Joia Mare, nu se strică tot anul
OLGA CIOBANU, locuitoarea satului Plop, raionul Dondușeni: „Acum cu ulei le vom șterge ca ele să aibă un aspect. Un luciu, pentru că ele așa sunt mai urâte, oleacă frig ele că sunt cam fierbinți.”
Gospodina are acasă o colecție cu ouă vopsite în diferiți ani și stiluri, pe care o păstrează cu sfințenie
OLGA CIOBANU, locuitoarea satului Plop, raionul Dondușeni: „Unele din ele, auziți, se usucă. Eu nu le stric pentru că ele sunt de valoare pentru mine, dar dacă le strici poți să faci din ele mărgele și ele se fac ca de chihlimbar, le prelucrezi și se face ca un chihlimbar.”
Ouăle se ciocnesc, din prima zi de Paște până la Înălțare, şi se rostește formula tradițională „Hristos a înviat!”
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.