fbpx
12.8 C
Бэлць
luni, mai 6, 2024

/VIDEO/ Instalarea și utilizarea eficientă a sistemelor de energie regenerabilă

Citește și:

Energia eoliană, energia solară și biomasa sunt cele mai importante resurse interne care pot fi folosite pentru a obține energia regenerabilă.

În țara noastră, domeniul energiei regenerabile este reglementat de Legea Nr. 10 din 26.02.2016, care prevede aplicarea unei scheme de sprijin care ar facilita implementarea măsurilor ce ar duce la obținerea așa numitei „energiei verde”.

Implementarea eficientă a sistemelor de obținerea a energiei regenerabile în Republica Moldova implică mai mulți pași importanți.

Identificarea suprafeței de teren

Dacă ați decis să amenajați un parc eolian trebuie să cunoașteți că în primul rând, e necesar să identificați zona potrivită și suprafaţa de teren în funcţie de dimensiunea parcului proiectat.

Măsurători de vânt pe locaţiei

Testarea locației cu măsurători de vânt e al doilea pas pe care trebuie să-l întreprindeți. Acest proces durează minimum un an, la o înălţime cât mai apropiată de înălţimea turnului viitoarelor turbine.

Analiza datelor culese

Când se finalizează măsurările este necesară o analiză a datelor culese, în vederea stabilirii condiţiilor în care vor opera turbinele şi a configuraţiei viitoarelor turbine, pentru a obţine un echilibru optim între livrare, costuri şi producţie obținută.

Obținerea avizelor şi a autorizaţiilor necesare

După care, proprietarul parcului eolian va trebui să obţină toate avizele şi autorizaţiile necesare în vederea implementării parcului eolian, să-şi asigure finanţarea şi să încheie un contract de livrare a turbinelor.

Construcţia drumurilor de acces

Ulterior, trebuie asigurate construcţia drumurilor de acces şi a reţelelor de conectare a parcului eolian la sistemul energetic naţional, construcţia staţiei de transformare şi construcţia fundaţiilor.

Instalarea turbinelor

Ultimul pas constă în livrarea şi instalarea turbinelor, testarea şi punerea lor în funcţiune. Investitorul urmează, de asemenea, să semneze un contract pentru energia produsă, un acord de service şi întreţinere şi să obţină licenţa de producător.

Iar daca aţi ajuns la concluzia că vreţi să instalaţi panouri fotovoltaice atunci trebuie să știți că, în primul rând, e necesar să analizați potențialul energetic al casei pentru a afla cât de multă radiație solară ajunge pe acoperișul casei.

Următorul pas ar fi examinarea acoperișului. Important de reținut aici că un sistem fotovoltaic montat de-a lungul unui acoperiș înclinat cântărește aproximativ 12-15 kg. Iar pentru a instala fotovoltaice cu o putere de producere de 1 kilowatt (kW) este necesară o suprafață de aproximativ 8 m².

După ce ați făcut toate calculele, solicitați avizul de racordare de la operatorul de sistem: RED NORD sau Premier Energy Distribution. Acesta se eliberează gratuit.

Pasul cinci include două componente: proiectarea instalațiilor de racordare a fotovoltaicelor și coordonarea proiectului de executare a lucrărilor, în modul stabilit de legislație.

Următorul pas este executarea lucrărilor de montare a panourilor fotovoltaice.

După ce acestea au fost instalate aveți nevoie de eliberarea actului de corespundere pentru admiterea în exploatare de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Ultimul pas este încheierea contractului pentru aplicarea mecanismului de contorizare netă cu FEE Nord sau ICS Premier Energy, dar nu înainte de a primi de la furnizorul de energie actul de delimitare a instalațiilor electrice.

O altă sursă importantă pe care o putem utiliza pentru producerea energiei este  – biomasa. Instalarea unei surse de energie bazate pe biomasă implică mai mulți pași și poate varia în funcție de dimensiunea și complexitatea proiectului.

Acest lucru presupune identificarea și evaluarea disponibilității resurselor de biomasă în zonă, cum ar fi resturile agricole, rumegușul, deșeurile forestiere etc.

Analiza de fezabilitate

Ulterior e necesar de realizat o analiză de fezabilitate pentru a determina dacă o instalație de biomasă este viabilă din punct de vedere economic și tehnic.

Planificare și proiectare

Dezvoltarea unui plan detaliat al instalației, inclusiv tipul de tehnologie de conversie a biomaselor și specificațiile echipamentelor necesare, fie că e vorba despre o centrală termică, gazificare sau biodigestor.

Următorul pas este obținerea tuturor autorizațiilor necesare de la autoritățile locale și guvernamentale. După care trebuie să recurgeți la identificarea și achiziționarea echipamentelor necesare, cum ar fi cazanele de biomasă, generatoarele, instalațiile de stocare a biomaselor etc.

Construcție și asamblare

După ce va-ți asigurat că aveți toate actele în regulă și echipamentele necesare trebuie să recurgeți la construcția infrastructurii necesare, inclusiv sistemele de transport al biomaselor, instalații de stocare și sisteme de alimentare a echipamentelor și la instalarea echipamentelor în conformitate cu planurile și specificațiile din documentația de proiect.

Testare și ajustare

După ce tot echipamentul a fost instalat, urmează testarea funcționalității întregii instalații și ajustarea parametrilor pentru a asigura eficiența și siguranța acesteia. Nu uitați pentru a vă putea bucura de un sistem eficient e necesar să implementați  un program de întreținere pentru a asigura funcționarea eficientă și durabilă a instalației.

În condițiile în care sunteți deciși să implementați un proiect în domeniul energiei regenerabile, vă recomandăm să apelați la serviciile specialiștilor din domeniul  sistemelor de energie regenerabilă care ar putea să vă ghideze pe tot parcursul implementării acestuia.

Totodată, să știți că statul favorizează obținerea energiei alternative prin acordarea granturilor în acest sens.

Atât pentru această ediție! Urmăriți-ne pentru a afla mai multe despre eficientizarea energetică și programele finanțate de guvern pentru obținerea energiei verzi.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cinci accidente rutiere au fost înregistrate pe drumurile din țară în ultilmele 24 de ore

În ultimile 24 de ore, Ministerul Afacerilor Interne a recepționat aproximativ 3000 de apeluri de urgență, au fost semnalate...

Putin se pregătește să depună jurământul pentru încă șase ani ca președinte al Rusiei. Ce promisiuni a făcut

În doar două zile, Vladimir Putin va depune jurământul pentru încă șase ani ca președinte al Rusiei, scrie stirileprotv.ro Marți,...
  sursa: cursbnm.md