fbpx
6 C
Бэлць
sâmbătă, decembrie 7, 2024

/VIDEO/ Persoanele cu deficiențe de auz pot fi încadrate în câmpul muncii. Află povestea de succes a Olgăi

Citește și:

Olga este unica, din cei 15 candidați cu dizabilități, care a reușit să se angajeze în calitate de casieriță la un supermarket din municipiul Bălți. Chiar dacă nu aude și vorbește în limbajul mimico-gestual, femeia, de aproape jumătate de an, lucrează în rând cu cei care aud și vorbesc. La început i-a fost dificil, dar după o perioadă a reușit să se acomodeze și să facă față tuturor provocărilor.

OLGA, locuitoare a mun. Bălți: „La început a fost dificil, îmi făceam mari griji. Pe ecran totul scrie în limba română, sunt și imagini ale produselor, dar sunt și cuvinte și mie îmi era de la început dificil. Era vorba de bani mari. A fost greu, dar treptat m-am obișnuit. Dar toate informațiile sunt în limba română”

În magazin, la casa de marcat unde lucrează Olga, este instalat un semn care îi atenționează pe cumpărători că femeia nu aude.

OLGA, locuitoare a mun. Bălți: „Atunci când se apropie de mine cumpărătorii care aud și vorbesc ei văd un indicator. Acest indicator le comunică faptul că eu nu aud. Dacă eu nu înțeleg ceva, atunci ei îmi scriu. Uneori există și dificultăți, dar putem chema un translator de la Asociația surzilor. Mai putem scrie în limba rusă. Toți se comportă cu respect.”

Până a fi  angajată, Olga a trecut toate etapele, de la convorbiri, până la perioada de probă. Alături de ea a fost un translator de la Asociația surzilor. Femeia recunoaște că persoanelor cu surditate totuși le este dificil să-și găsească un post de lucru, de aceea angajatorii ar trebui să fie mult mai deschiși și empatici cu persoanele cu dizabilități.

„Surzii, la fel ca și cei care aud, pot să se străduie, să lucreze. Cel mai important e să fie acceptați, doar că unii administratori nu vor să angajeze persoane cu dizabilități. În perioada stagiului eu îmi notam, totul. Multe produse sunt ilustrate, dar există informații fără imagini. Păi eu mă  uitam care și cum arată și îmi notam totul. Făceam și poze, memorizam cuvintele în limba română, ca să știu cum să lucrez cu monitorul.”   

Surzii formează o comunitate distinctă, cu propriul lor limbaj și cultură. Limba semnelor este una dintre formele lor de comunicare preferate, iar aceasta poate varia în funcție de țară și regiune.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

La Bălți a fost aprobat Regulamentul privind animalele de companie cu şi fără stăpâni

Consilierii municipali din Bălți, au aprobat în ședința de astăzi 6 decembrie, regulamentul privind animalele de companie cu şi...

/ULTIMA ORĂ/ Curtea Constituțională a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale din România

Curtea Constituțională a decis, vineri, anularea primului tur  al alegerilor prezidențiale, au declarat surse oficiale, potrivit Digi24. Asta înseamnă...
  sursa: cursbnm.md