fbpx
8.5 C
Бэлць
vineri, mai 17, 2024

Ion Druță va fi înmormântat la Soroca. Funeraliile vor avea loc luni

Citește și:

Testamentul lui Ion Druță va fi îndeplinit, trupul neînsuflețit al scriitorului urmează să fie adus luni la Soroca, pentru a fi înhumat lângă Lumânarea Recunoștinței, după cum i-a și fost dorința, scrie jurnal.md. 

Mai întâi sicriul va fi depus la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, de la 10:00 la 12:00, ca de la scriitor să-și ia rămas bun toți cei care l-au cunoscut sau i-au admirat creația, notează Observatorul de Nord. După aceasta cortegiul funerar îl va aduce pe Ion Druță pe ultimul drum la Soroca.

Scriitorul Ion Druță a decedat la vârsta de 95 de ani, în dimineața zilei de 28 septembrie, ora 10:00, la Moscova, a anunțat joi Editura Cartier.

La câteva ore de la trecerea în neființă a scriitorului, fondatorul și directorul Editurii Cartier, Gheorghe Erizanu, a făcut public Testamentul scriitorului Ion Druță. În document, dramaturgul solicita să fie înmormântat în Republica Moldova.

Ion Druță s-a născut la 3 septembrie 1928, în comuna Horodişte, fostul judeţ Soroca, azi în raionul Donduşeni.

Cele dintâi povestiri îi sunt publicate la începutul anilor ’50. Primul volum de schiţe şi nuvele, La noi în sat, vede lumina zilei în 1953, fiind urmat de alte povestiri, apoi de romanul Frunze de dor (scris în 1955, publicat în 1957). Colaborează cu ziarele Ţăranul Sovietic, Moldova socialistă şi revista Femeia Moldovei. Absolvă cursurile Superioare de Literatură de pe lângă Institutul de Literatură „A. M. Gorki” al Uniunii Scriitorilor din URSS (1957).

Criticile distrugătoare din partea oficialităţilor comuniste din RSS Moldovenească vizând scrierile sale, mai ales romanul Povara bunătăţii noastre (1963, prima parte, Balade din câmpie; integral, Povara bunătăţii noastre, 1970), precum şi filmul Ultima lună de toamnă, îl fac pe autor să se stabilească la Moscova (1959).

Ca dramaturg, este autorul unui şir de piese montate cu succes atât în RSSM, cât şi pe scenele multor teatre din fosta URSS şi din străinătate: Casa mare (1961), Doina (1968), Păsările tinereţii noastre (1971), Horia (1973), Frumos şi sfânt (Sfânta sfintelor 1974), Cervius divinus (1975), Întoarcerea ţărânei în pământ (Plecarea lui Tolstoi; 1978), Apostolul Pavel (1996) şi multe altele.

În 1967 i se decernează Premiul de Stat al RSS Moldoveneşti pentru nuvela Ultima lună de toamnă şi romanul Balade din câmpie. Scriitor bilingv, publică la Moscova în limba rusă mai multe volume de proză, eseistică şi dramaturgie. Deţine titlurile de Scriitor al Poporului (1988), membru de onoare al Academiei Române (1990) şi membru titular al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova (1992). Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova în domeniul literaturii (2008) și al Premiului Constantin Brâncoveanu, secțiunea Literatură (2014).

Opera sa include, de asemenea, romanele Clopotniţa (1972),

Întoarcerea țărânei în pământ (1974) şi Biserica Albă (1983). Pentru copii scrie Balada celor cinci motănași, Povestea furnicii ș.a. În 2020, publică un almanah epistolar cu titlul Despărțirea apelor la Editura Cartier.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ „Nu am observat!” În doar câteva ore, zeci de șoferi, amendați pentru că au încălcat limita de viteză

Mai mulți șoferi s-au ales astăzi cu amenzi după ce au depășit limita de viteză în localitatea Brătușeni din...

Doi bărbați din raionul Fălești, amendați pentru că au împușcat ilegal mistreți

Doi bărbați din raionul Fălești au fost amendați cu câte 25.000 de lei fiecare, pentru vânat ilegal. În luna...
  sursa: cursbnm.md