fbpx
14.7 C
Бэлць
joi, iulie 4, 2024

O societate solidară este mai rezistentă la amenințări. Cum o construim?

Citește și:

Publicarea, la începutul acestui an, a noii strategii de securitate a Republicii Moldova a marcat și apariția unui nou obiectiv strategic pentru asigurarea acestei securități, obiectivul promovării coeziunii sociale. Acesta este tratat în premieră de importantul document de politici ca un obiectiv fundamental pentru asigurarea stabilității și prosperității țării. Așa cum arată experiența internațională, coeziunea socială necesită o serie de măsuri foarte bine chibzuite și incluzive, care să fie promovate prin angajament comunitar și conștientizare educațională. 

De ce a devenit atât de importantă coeziunea socială? 

Explicația vine din contextul general actual, caracterizat de multiple provocări: de la migrațiune la radicalizare socială, de la crize economice la escaladări militare. În aceste condiții, coeziunea socială este aproape singura care funcționează ca un scut natural împotriva dezordinii și vulnerabilităților. 

Ce înțelegem prin coeziune socială? 

Consiliul Europei definește coeziunea socială ca fiind capacitatea societății de a asigura bunăstarea tuturor membrilor săi, minimizând disparitățile și promovând incluziunea și solidaritatea. Astfel, coeziunea socială include aspecte legate de echitatea economică, justiția socială, incluziunea diverselor comunități, calitatea vieții etc. Aceasta se referă la gradul de încredere, solidaritate și colaborare între indivizi, măsura în care aceștia beneficiază de aceleași oportunități și drepturi. În concluzie, o societate coezivă este una în care toți cetățenii au acces la drepturile fundamentale și au oportunități egale, împărtășesc sentimentul de apartenență și susținere reciprocă, iar aceasta contribuie la stabilitatea și unitatea națiunii. 

Cazuri de succes la nivel european 

Consiliul Europei a studiat modul în care țările au abordat securitatea prin coeziune socială. De exemplu, Italia a adoptat politici pentru a combate mafia, corupția și infracționalitatea, promovând participarea civică și integrarea socială. Franța s-a concentrat pe integrarea comunităților marginalizate, prin programe de educație și ocupare a forței de muncă. Germania a investit în integrarea imigranților și dialogul intercultural, promovând participarea civică și formarea profesională. Printre statele Europei Centrale și de Est, un exemplu notabil este cel al Slovaciei. După separarea de Cehoslovacia în 1993, Slovacia a avut de înfruntat provocări majore în tranziția către o economie de piață și o democrație funcțională. Cu toate acestea, prin eforturi susținute și politici reformiste, Slovacia a realizat progrese considerabile în consolidarea coeziunii sociale. 

Perspectivă nouă asupra coeziunii sociale în Moldova 

Provocările generate de contextul geopolitic complicat au determinat Republica Moldova să plaseze coeziunea socială printre cele mai importante elemente în asigurarea securității naționale. Astfel, strategia de securitate națională își propune să integreze conceptul în toate aspectele politicilor de securitate și dezvoltare. Amenințările pe care le identifică documentul sunt corupția, sărăcia, inegalitatea, polarizarea, diviziunile etnice și regionale, interferențele externe. Pentru a le face față, strategia propune un set de măsuri, de la gestionarea diversității etnice și combaterea disparităților nivelului de trai la promovarea solidarității, a incluziunii sociale și nediscriminării. 

Rolul vital îi revine societății civile 

Strategia securității naționale menționează rolul vital pe care îl joacă societatea civilă în asigurarea securității naționale. O societate civilă activă, în parteneriat cu instituțiile statului, sectorul privat și comunitățile locale, contribuie la consolidarea securității și la promovarea valorilor democratice și ale statului de drept. Organizațiile societății civile (OSC-uri) acționează ca veritabili gardieni ai democrației, monitorizând acțiunile guvernului și promovând transparența și responsabilitatea în conducerea statului. 

Cum se promovează coeziunea socială? 

Găsește cele mai importante recomandări de politici și măsuri în opinia integrală: 

https://pisa.md/wp-content/uploads/2024/05/Coeziunea-sociala fundament-al-securitatii-nationale-1.pdf

Opiniile exprimate în acest material aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția DCAF sau a Ambasadei Suediei în Republica Moldova.

Materialul este elaborat în contextul proiectului „Campania de informare privind obiectivele politicilor de securitate în Republica Moldova” implementat de platforma pentru inițiative de securitate și apărare și susținut de DCAF- Centrul de la Geneva pentru Guvernarea Sectorului de Securitate, în cadrul proiectului „Consolidarea Guvernării Sectorului de Securitate în Moldova”, finanțat de Suedia.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Găsit fără cunoștință pe trotuar! Un bărbat din Bălți, salvat de carabinieri

Un bărbat aflat în dificultate, ajutat de carabinieri. Cazul a avut loc în după-amiaza zilei de astăzi în mun....

/VIDEO/ „Edineț – oraș cu perspectivă de viitor”. Grație UE, municipiul lansează mai multe servicii publice

Locuitorii unui cartier din municipiului Edineț se pot bucura de o curte renovată și dotată după standardele Uniunii Europene....
  sursa: cursbnm.md