fbpx
11 C
Бэлць
luni, aprilie 22, 2024

Secția consulară a Ambasadei Rusiei își suspendă temporar activitatea

Citește și:

Secția consulară a Ambasadei Federației Ruse la Chișinău își suspendă temporar activitatea, începând cu 5 august, din motive tehnice. Alte detalii și nici termenul privind aplicarea acestei măsuri nu sunt precizate de misiunea diplomatică, însă anunțul este făcut după ce Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a decis diminuarea numărului de angajați ai Ambasadei Ruse la Chișinău. Potrivit Ministerului, până pe 15 august, 45 de persoane trebuie să părăsească Republica Moldova, transmite radiomoldova.md. 

Prin sistarea activității Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, Moscova caută motive de a penaliza Republica Moldova, a declarat deputatul PAS, Oazu Nantoi, pentru Radio Moldova.

Oficialul a subliniat că astfel de situații din partea Rusiei sunt evidente, chiar dacă Republica Moldova își apără suveranitatea și integritatea teritorială.

„Sigur că Federația Rusă caută răspunsuri asimetrice pentru a penaliza Republica Moldova. Este evident că nu poate să ne penalizeze pe noi cu un răspuns simetric în ceea ce privește reducerea numărului diplomaților din simplul motiv că în toată ambasada noastră la Moscova sunt șase persoane. Federația Rusă este prima care sfidează și normele de drept internaționale, și statutul ONU, și orice înțelegere din interiorul CSI. Așa că rămâne de văzut și trebuie să conștientizăm că suveranitatea și securitatea națională costă”, a declarat deputatul Oazu Nantoi.

Amintim că, după ce în spațiul public au apărut informații despre pretinse sisteme de spionaj ce s-ar afla pe acoperișul Ambasadei Federației Ruse, ambasadorul rus Oleg Vasnețov a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe, unde i-au fost prezentate deciziile Chișinăului privind diminuarea personalului ambasadei.

Autoritățile au argumentat decizia spunând că principala cauză ar fi reducerea încercărilor de destabilizare a situației interne în țară. Moscova a declarat că va răspunde, invocând distrugerea relațiilor bilaterale.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cazul tinerei de la Orhei, găsită moartă: Procuratura a pornit un dosar penal. Cine va fi audiat

La 12 aprilie 2024, Inspectoratul de poliție Orhei a fost sesizat despre dispariția unei tinere de 19 ani, însărcinată...

Liceul Ștefan cel Mare din Bălți va fi eficientizat energetic în cadrul unui proiect guvernamental

Liceul Ștefan cel Mare din municipiul Bălți urmează a fi eficientizat energetic în cadrul proiectului „Rețeaua de școli model”....
  sursa: cursbnm.md