fbpx
13.7 C
Бэлць
miercuri, mai 22, 2024

Unicef: 400 de copii mor sau sunt răniți zilnic în războiul din Israel

Citește și:

Războiul care a început cu mai mult de două săptămâni în urmă în Israel a provocat mii de victime, inclusiv în rândul copiilor arată datele Unicef, transmite agora.md. 

CE S-A ÎNTÂMPLAT. În ultimele 18 zile, în Fâșia Gaza au murit 2.360 de copii, iar alți 5.364 a fost răniți în atacurilor neîncetate. Asta înseamnă că peste 400 de copii uciși sau răniți zilnic. În plus, peste 30 de copii israelieni și-ar fi pierdut viața, iar zeci de copii sunt încă în captivitate în Fâșia Gaza.

„Uciderea și mutilarea copiilor, răpirea copiilor, atacurile asupra spitalelor și școlilor, precum și refuzul accesului umanitar constituie încălcări grave ale drepturilor copiilor”, a declarat Adele Khodr, directorul regional al UNICEF pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

În Cisiordania s-a înregistrat, de asemenea, o creștere alarmantă a numărului de victime, aproape o sută de palestinieni și-ar fi pierdut viața, inclusiv 28 de copii, iar cel puțin 160 de copii ar fi fost răniți. Chiar înainte de evenimentele tragice din 7 octombrie 2023, copiii din Cisiordania se confruntau deja cu cele mai ridicate niveluri de violență legată de conflict din ultimele două decenii, ceea ce a dus la pierderea vieții a 41 de copii palestinieni și a șase copii israelieni până în prezent în acest an.

„Rata de deces și de rănire a copiilor este pur și simplu înspăimântătoare. Și mai grav este faptul că, dacă nu se vor atenua tensiunile și dacă nu se va permite acordarea de ajutor umanitar, inclusiv alimente, apă, medicamente și combustibil, numărul zilnic de morți va continua să crească”, a declarat Khodr.

Combustibilul este de o importanță capitală pentru funcționarea unor facilități esențiale, cum ar fi spitalele, uzinele de desalinizare și stațiile de pompare a apei. Unitățile de terapie intensivă neonatală găzduiesc peste 100 de nou-născuți, dintre care unii sunt în incubatoare și depind de ventilație mecanică, ceea ce face ca alimentarea neîntreruptă cu energie electrică să fie o chestiune de viață și de moarte.

Întreaga populație din Fâșia Gaza, care cuprinde aproape 2,3 milioane de persoane, se confruntă cu o lipsă gravă și urgentă de apă, ceea ce are consecințe grave pentru copii, care reprezintă aproximativ 50 % din populație. Majoritatea sistemelor de apă au fost grav afectate sau au devenit nefuncționale din cauza unei combinații de factori, inclusiv lipsa de combustibil și deteriorarea infrastructurii vitale de producție, tratare și distribuție. În prezent, capacitatea de producție de apă este de doar 5 % din producția zilnică obișnuită.

Grupurile de populație vulnerabile recurg la surse de apă nepotabilă, inclusiv la apă cu salinitate ridicată și apă salmastră de calitate din fântâni agricole. Problema este și mai gravă după ce cele cinci stații de tratare a apelor uzate din Gaza și-au încetat activitatea, în principal din cauza lipsei de combustibil, ceea ce a dus la deversarea în mare a peste 120.000 de metri cubi de ape uzate.

CONTEXT. Pe 7 octombrie, gruparea Hamas a lansat un atac asupra Israelului și au luat ostatici. Israeleul se pregătește de o ofensivă terestră în Fâșia Gaza.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Atenție dacă ați cumpărat așa ciuperci. ANSA retrage din comerț un lot marca Lux Menu

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat astăzi retragerea din comerț a unui lot de ciuperci conservate marca...

/FOTO/ Cinci spitale raionale din țară dotate cu panouri fotovoltaice. Două sunt din nordul țării

Astăzi, la Spitalul raional Orhei, a avut loc inaugurarea panourilor fotovoltaice pentru cinci instituții medico-sanitare publice din țară. De...
  sursa: cursbnm.md