fbpx
2.9 C
Бэлць
marți, decembrie 5, 2023

/VIDEO/ Cartofii autohtoni mai puțini și mai scumpi. La piața Agricolă din Bălți aceștia pot fi cumpărați și cu 9 lei

Citește și:

Prețul la cartofi a crescut în ultima lună. La piața agricolă din Bălți, un kilogram de cartofi variază între 6 și 9 lei. Comercianții justifică majorarea prin faptul că producătorii autohtoni în acest an au mai puțină roadă și că majoritatea cartofilor sunt aduși din Ucraina și Belarus.

Maria Ceban este din raionul Glodeni și vinde cartofii la piață cu 6 lei kilogramul. Femeia spune că a sădit două hectare, însă în acest an, roada a fost în jumătate față de anul trecut.

MARIA CEBAN, Comerciantă: „Noi suntem producători, în acest an avem foarte puțini cartofi, în comparație cu roada de anul trecut, anul acesta e în jumătate. Cred că depinde cât se aduce și de peste hotare. Văd că mai sunt producători, care la fel au foarte puțini cartofi, cunoscuți la piață, care produc, practic nu au nimic, aduc câte un pic și se vinde cartoful nostru.”

Acest bărbat vinde cartofii cu 7 lei. El zice că în țară îi lipsă de marfă.

„Îi lipsă de marfă. Războaie peste tot. – Oamenii cumpără? – Oamenii cumpără, da. Nu la toți le place, da… care are nevoie cumpără, fără cartofi nu faci nimic.”

Omenii susțin că acum o lună, cartofii puteau fi cumpărați și cu 5 lei, iar astăzi cu mai puțin de 6 nu găsești.  

„Ele acum au fost, nu demult nicio lună în urmă erau mai ieftini. – Cât erau. Erau și 5, 5.50, acum de 5.50, 5, nu găsești. De la 6 în sus. Vrei nu vrei, da trebuie să mănânc ceva.”

„Eu am cumpărat. – Cât ați cumpărat? – Am cumpărat 30 de kilograme cu 5.50. Dar asta a fost mai înainte, acum deja nu mai este așa preț la cartofi.”

„Cu 7 lei, cartoafele sunt bune pentru iarnă ce trebuie. Am luat cinci plase. Mai ieftin acum cartofi de calitate nu o să cumperi.”

„Eu am venit să cumpăr și eu cartofi dar văd că spun că e 8 lei kg. Eu aș cumpăra vreo 200 de litre, 200 de kile. Anul trecut mai ieftene erau. – Cu cât ați luat anul trecut? – Am luat anul trecut cu cinci jumătate, așa ceva.”

Potrivit Biroului Național de Statistică, prețurile la legume în luna septembrie s-au majorat cu 0,9%.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Imagini revoltătoare: Șofer, surprins cu două vulpi moarte pe capotă

Un șofer a fost surprins pe străzile din Capitală cu două vulpi moarte pe capotă. Imaginile scandaloase au fost...

Cetățenii pot vedea gradul de vulnerabilitate. Cât veți plăti în funcție de gradul atirbuit

Cetățenii care au depus cereri pentru compensații pot vedea gradul de vulnerabilitate atribuit în cabinetul personal. În funcție de gradul...
  sursa: cursbnm.md