Reparație ca la carte, doar că fără prize, becuri și întrerupătoare. Acum câteva luni Consiliul Raional Rîșcani a alocat peste 800.000 de lei pentru reparația farmaciei și a laboratorului din cadrul Spitalului Raional Rîșcani. Abia după finalizarea lucrărilor și-au dat seama de gafa comisă și au încheiat un alt contract pentru a instala sistemul de electricitate. Întrebați de ce s-a ajuns la una ca asta, președintele raionului și conducerea spitalului au pasat responsabilitatea.
Din banii alocați a fost schimbat sistemul de încălzire, cel de apeduct și canalizare, ferestrele și ușile.
ALEXANDRU CRIGAN, director AO „Localinvest”: „Dacă ne uităm formal, conform caietului de sarcini, antreprenorul a îndeplinit tot ce era indicat în caietul de sarcini. Dar în rezultatul monitorizării noi am constatat lucruri care nouă ne par ciudate, de exemplu, într-o încăpere de aceasta, de fapt în amândouă, lipsește absolut în totalitate sistemul electric. După ce se va finaliza această reparație, se va face un alt contract, cu un alt antreprenor sau tot cu același, dar altă procedură, care va prevede și instalarea sistemului electric. Dar atunci cum facem, spargem pereții existenți, proaspăt reparați, pentru ca să tragem cablul.”
Potrivit directorului asociației obștești care a monitorizat cheltuirea banilor publici în cadrul unui proiect implementat de Promo Lex, agentul economic care a efectuat lucrările de reparație, a instalat din banii săi, în una din cele doua spații reparate, o cabină de duș, care nu figurează în caietul de sarcini. Lucru care trezește semne de întrebare.
ALEXANDRU CRIGAN, director AO „Localinvest”: „Dacă e să vorbim despre blocul sanitar, acolo situația este puțin alta. Caietul de sarcini prevede reparația, instalarea veceului, dar când am fost în misiunea de monitorizare am constatat că antreprenorul a instalat și o cameră de duș, care nu era în caietul de sarcini. Antreprenorul a zis că nu pretinde bani, a făcut asta ca un fel de cadou.”
Deși recunoaște că caietul de sarcini pentru executarea acestor lucrări a fost întocmit de subalternii săi, președintele Consiliului Raional Rîșcani, Vasile Secrieru, spune că responsabilitatea pentru contractarea acestor servicii o poartă administrația Spitalului Raional.
VASILE SECRIERU, președintele raionului Rîșcani: „Însăși procedura de licitație și contractul de achiziție a fost semnat de către directorul instituției. În partea ce ține de contribuția Consiliului Raional Rîșcani, a fost suna financiară planificată, plus susținerea metodologică a specialistului care lucrează în aparatul președintelui raionului, specialist în domeniul achiziții publice. – Dar caietul de sarcini? – A conlucrat și a contribuit secția construcții. – Din cadrul consiliului? – Exact, da.”
Directorul spitalului, Nicolae Ursu, s-a arătat deranjat de învinuirile care i se aduc, dar spune că instituția medico-sanitară are deja semnat un contract cu un agent economic care va efectua lucrările de montare a sistemului de electricitate.
NICOLAE URSU, director Spitalul Raional Rîșcani: „Avem încheiat un contract care se ocupă anume cu lucrările ce țin de electricitate și ei cum finalizează și este actul de recepție, este contractul de 160 și ceva de mii de lei și renovăm tot sistemul de electricitate din încăpere. Contractul este încheiat. Noi cu dumnealor ne-am înțeles că totul va merge deasupra.”
Cât privește cabina de duș instalată din banii antreprenorului, directorul spitalului spune că inițiativa îi aporține agentului economic.
NICOLAE URSU, director Spitalul Raional Rîșcani: „Pe parcurs a apărut solicitarea din partea la lucrători că ar fi bine și antreprenorul din propria inițiativă, a zis că poate paralel să facă asta. Banii sunt publici și bineînțeles nu avem de unde și nu a fost preconizat în buget. Asta deja este chestiunea antreprenorului.”
ANDREI CUPRINSCHII, antreprenor: „Ca o binefacere, un ajutor, am făcut o cabină de duș să aibă lucrătorii farmaciei. Este pentru lucrătorii farmaciei, ne-am sfătuit cu șeful farmaciei, eu i-am propus așa o idee să facem o cabină de duș, el a fost de acord. – Reiese ca un fel de cadou de la agentul economic. – Da da, așa.”
În perioada 2021-2022 agentul economic care a efectuat aceste lucrări de reparație a încheiat contracte cu Consiliul raional Rîșcani în valoare de minim 3,3 milioane de lei.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.
Interesant, dar „cadoul” acordat de agent economic, a fost înregistrat oficial în registru cadourilor a instituției?!