fbpx
19.5 C
Бэлць
miercuri, iunie 19, 2024

/VIDEO/ Au primit câte trei metri steri de lemne. Mai multe familii din nordul țării vor avea cu ce face focul

Citește și:

Le va fi mai cald iarna asta. 24 de familii din nordul țării, dar și refugiații ucraineni, au primit astăzi câte trei metri steri de lemn pentru foc. Suportul vine din partea Misiunii Sociale Diaconia și Mitropolia Basarabiei, din surse financiare acordate de partenerii externi.

 EUGENIA BERESTENCO, beneficiară: „Vă mulțumesc foarte frumos la toată organizația asta care ne ajută pe noi, să ne încălzim iarna asta, că suntem pensionari și nu avem de unde cumpăra aceste lemne, dacă sunt tare scumpe, dar facem focul cu lemne și cărbuni, dar cu ce avem cu aceea facem. Măcar pe o lună să ne ajungă, dacă nu avem cărbuni, măcar cu lemne să facem, măcar pe o lună.”

Aurel Schițco a venit să ia lemne pentru mama lui de 80 de ani. Bărbatul este foarte recunoscător Mitropoliei Basarabiei pentru suportul acordat.

AUREL SCHIȚCO, beneficiar: „Un gest foarte frumos din partea mitropoliei. Mamele noastre trebuie ajutate,  ele sunt în vârstă și trebuie ajutate. Mulțumim frumos. Măcar pe vreo lună – două și tot este înainte, cât de puțin, dar trebuie de mulțumit Domnului pentru acest gest.”

Sofia Belous este din Odesa, Ucraina. Acum femeia locuiește în Bălți împreună cu fiul ei, într-o casă la sol, care se încălzește pe lemne. Femeia spune că ajutorul pe care l-a primit este unul existențial.

SOFIA BELOUS, refugiată: „Am mare nevoie de ajutor, pentru că eu nu lucrez și știu că mulți nu lucrează, nu lucrez pentru că am un copil mic și nu pot ieși la lucru, acest ajutor nu poate fi estimat, mai ales în perioada rece a anului. Este un ajutor foarte mare pentru noi ucrainenii și pentru moldoveni la fel.”

În cadrul acestui proiect au fost cumpărate lemne în valoare de 125 de mii de dolari.

IGOR BELEI, director executiv, Misiunea Socială Diaconia: „În cadrul acestui program ajutăm oamenii care au fugit din calea războiului și oamenii aflați în dificultate, proporțiile sunt de 50/50. Din calculele noastre, avem măcar o lună și jumătate, pentru o familie medie, ca să putem da căldură. Prin asta reușim să scădem presiunea bugetară pe acești oameni. Distribuția are loc în 23 de raioane din Republica Moldova.”

PREOTUL ADRIAN, voluntar, Misiunea Socială Diaconia: „Astăzi de aici vor pleca 24 de persoane cu lemne și se vor încălzi la casele lor. În total, cam peste 1600 de persoane din zona aceasta a nordului, în prima tranșă au fost susținute trei raioane Florești, Râșcani, Glodeni au primit câte 2 metri cubi de lemne și acum am reușit până în moment să asistăm patru raioane Sîngerei, Florești, Drochia și Dondușeni.”

Proiectul finanțat de finanțat de Caritas Austria este implementat în perioada 01.11.2022 – 31.04.2024. Anul trecut lemnele au ajuns la 657 de familie, iar în acest an la aproape 940.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ „Asistăm la încercări de a rescrie istoria”. Victimele Holocaustului, comemorate la Edineț

O expoziție dedicată victimelor Holocaustului a fost organizată la Edineț. Fotografii, documente și alte artefacte care au ilustrat ororile...

Ungaria și Slovacia nu se mai opun numirii lui Mark Rutte la șefia NATO. România rămâne ultima țară care se mai opune

Ungaria a renunțat la opoziția față de numirea lui Mark Rutte pe postul de secretar general al NATO, relatează...
  sursa: cursbnm.md