fbpx
19.8 C
Бэлць
vineri, mai 17, 2024

/VIDEO/ Ce-și aduc aminte consătenii despre Mircea Snegur. Primul președinte al Republicii Moldova a plecat la cele veșnice

Citește și:

Primul Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a decedat, noapte trecută, la vârsta de 83 de ani. Vestea i-a lăsat îndurerați pe oamenii din Trifănești, raionul Florești, localitatea de baștină a politicianului. Peste sat, dar și în gimnaziul din localitate, care îi poartă numele, astăzi s-a lăsat o liniște apăsătoare.

În biblioteca școlii au găsit-o pe verișoara fostului președinte.Mama Ninei Slimovschi și tatăl lui Mircea Snegur au fost frați.

NINA SLIMOVSCHI, bibliotecara, Gimnaziul „Mircea Snegur”: „A fost la înmormântare la tatăl meu, venea în fiecare an la cimitir, se întâlnea cu lumea din sat, când știa că vine Mircea Snegur, lumea îl aștepta la pod. Ultima dată ne-am întâlnit când Gimnaziului i s-a conferit numele „Mircea Snegur”. Pășea pragul cu lacrimi pe ochi. Chiar îmi aduc aminte. Un om de o raritate era, găsea cuvinte pentru fiecare consătean din sat. Chiar și de multe ori când venea la părinții mei, povestea viața de la oraș, iar tata îi spunea cum noi trăim.”

Cea mai frumoasă amintire a femeii, din vremea când Snegur era șef al statului este atunci când ansamblul muzical din sat a mers la președinție pentru a-i ura Crăciun fericit președintelui.

NINA SLIMOVSCHI, bibliotecara, Gimnaziul „Mircea Snegur”: „Eee, emoționant a fost, dumnealui ne-a așteptat, au fost și lacrimi. Eram eu și era fratele meu cu acordeonul. Am colindat Nașterea Domnului, acesta este colindul nostru preferat din sat și la urmă o urătură. „Noi nu suntem de la Ciuca Buca, noi suntem din Trifănești, unde-i vesel să trăiești. Cu pâine pe masă, cu radio în casă, cu sârbele… pentru pace și noroc.” – Cu ce v-a mulțumit președintele țării? – Un colac mare.”

Profesorii din localitate își aduc aminte cu drag despre ultima întâlnire cu Mircea Snegur.

„Ne amintim ziua de 1 septembrie atunci când a fost la noi în sat, a fost prezent, a luat cuvântul cu noi, ne-a dat multe sfaturi. Dumnealui a fost un om cu inimă mare. Multe lucruri am auzit și de la fostul meu socru, c-au fost într-o clasă cu dumnealui. Ne povestea pe vremuri cum învățau ei, cât de greu au învățat, au învățat în satul natal, pe urmă au învățat în satul vecin, au terminat 10 clase.”

„Ne va rămâne mereu în memorie, fiindcă a făcut foarte mult pentru băștinași, pentru sat. În primul rând ne amintim despre ceea că a participat la redeschiderea bisericii din sat care mulți ani a fost închisă. Ne-a susținut, a fost și oaspete în gimnaziul nostru.”

VITALIE BOICO, primarul comunei Trifănești: „Avem o pierdere enormă, s-a stins din viață consăteanul nostru, primul președinte al Republicii Moldova. Eu cred că nu doar pentru localitatea noastră, dar și pentru toată Moldova, faptele lui bune, s-a stăruit pentru toată republica. N-a uitat nici de localitatea noastră, a contribuit la infrastructura satului, a ajutat la construirea bisericii creștine.”

În casa în care a crescut Mircea Snegur locuiește acum un nepot de-al său. Strada pe care se află locuința, de câțiva ani îi poartă numele fostului președinte. Sătenii au doar cuvinte de laudă despre familia Snegur.

„Un om cu suflet mare, a terminat agrara, a lucrat președinte la Băhrinești, aici în raion, cu doamne ajută au pus școala în numele lui Gimnaziul „Mircea Snegur”. În ograda unde a trăit mama lui, i-au dat loc la un nepot, Victor, a făcut casă acolo, și trăiește deja nepotul.”

„N-a fost om rău, cum a putut așa și-a dat stăruința pentru lume, ce a putut din partea lui, aceea a făcut.”

În perioada anilor  1978-1981, Mircea Snegur a fost și director general al Asociaţiei Ştiinţifice de Producţie „Selecţia” şi director al Institutului de Cercetări Ştiinţifice în Domeniul Culturilor de Câmp din oraşul Bălţi. Colegii de aici i-au adus un omagiu astăzi.

MIHAIL VRONSCHIH, șef secția protecția plantelor ICCC „SELECȚIA”: „Era un om destul de liniștit, am impresia că el înainte de a intra într-o discuție, întâi analiza totul. Niciodată nu am auzit ca  el la cineva să ridice vocea sau să insiste cu unele emoții.”

ALEXEI POSTOLACHI, colaborator științific a ICCC „SELECȚIA”: „Foarte sigur și delicat în relațiile cu oamenii, cerea ca totul să fie la timp, materialele sau ce trebuie să facem. Asta îl caracteriza. Este ceea ce mi-a rămas în memorie, este regretabil că a  murit, odihnă ușoară.”

Mircea Snegur a fost primul președinte al Republicii Moldova, între anii 1990-1997. A fost principalul susținător al proiectului de lege care prevedea conferirea limbii române a statutului de limbă oficială și revenirea la drapelul tricolor.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Muzică, dans și chiar împușcături. Cum a fost sărbătorită Ziua Ușilor Deschise la USARB

La Universitatea din Bălți s-a organizat Ziua Ușilor Deschise. https://youtu.be/FlwlFFUWYBQ NATALIA GAȘIȚOI, rector USARB: „Ziua Ușilor Deschise o zi în care...

Mai mulţi copii palestinieni răniţi în Gaza vor fi trataţi în România

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Iaşi, că se fac pregătiri pentru primirea mai multor copii palestinieni...
  sursa: cursbnm.md