fbpx
27.8 C
Бэлць
marți, iulie 16, 2024

/VIDEO/ Construită din dragoste, Biserica „Sfânta Treime” din Cuhureștii de Sus este o perlă a neamului. Ce secrete a lăsat familia Bogdanilor

Citește și:

„Vă întâmpin cu gânduri bune, dragii mei, fiindcă, bine ați venit la această perlă a noastră, care ne adună, drept grăind, într-un univers al credinței, al dragostei, al rugăciunii.”

Construcția bisericii a început în anul 1913 la inițiativa familiei boierului Bogdan și a fost finalizată în 1930

Serghei Graur, Protoiereul Bisericii „Sfânta Treime”: „A avut boierul două fete Ecaterina și Eugenia Bogdan care deși s-au căsătorit, dar totuși sunt cunoscute ca fetele boierului Bogdan și un Fecior, moștenitorul Vasile. S-a îndrăgostit de fata unui morar, care însă boierul, tatăl său, nu i-a permis să se căsătorească fiind din neam nobil. Așa erau cerințele pe cândva că așa trebuia să fie. El a suferit greu această neînțelegere părintească și deși s-a căsătorit mai apoi, viața în final pe scurt i s-a sfârșit. Având ca prieten pe Alexei Sciusev, un arhitect renumit, care l-a susținut și l-a ajutat foarte mult în viață. Dânsul a cules din toate câte le-a văzut prin lume și a pus în această biserică din toate măiestriile din care a cules.”

Biserica a fost ctitorită de fiicele nobilului Ioan Bogdan, Eugenia Apostolopulo şi Alexandra Pommer

„Aici sub noi sunt camere, camere care s-u făcut cu 2 meniri.  Făcând niște tuneluri care uneau unele construcții și totodată mai are o menire tare deosebită care ma fascinat și am vrut să fac o analiză, dar avem nevoie de un specialist în domeniu. E ceva deosebit, e un condiționer pe bază naturală, adică vara vine aerul răcoritor din pământ, iar iarna prin soba care e formată din secții ca tuneluri, vine aerul cald.”

Arhitect a fost Alexei Sciusev

„Vedeți structura sfintei biserici ca o fortăreață, după cuvântul boierului să reziste la schimbările tuturor vremurilor. Dacă ne uităm chiar de asupra sfintei biserici o să vedem o cruce deosebită, care are o formă unită cu mai multe cruci. Adică însemnând ce, indiferent de naționalitate, indiferent de starea ta socială sau materială, ești chemat într-o credință. Vreau să vă mai atrag atenția la un moment, vedem acești stâlpi ei au și o misiune, v-am spus de condiționer, să știți că aeril din condiționerul de care v-am spus vine prin ei.”

Inițial ctitorii voiau să sfințească biserica cu hramul „Sfântului Vasile”. Dar fiindcă lucrul nu mergea cu spor, a fost ales hramul „Sfânta Treime”

„Venind în fața sfântului altar, vreau să vă trag atenția la o lucrare extraordinară, făcută în mână. Pe atunci nu erau atât de dezvoltate mecanismele de prelucrare a lemnului. Vedem totul făcut în daltă, dar cu câte măiestrie și dragoste. Când s-a pornit construcția acestei sfinte biserici, La orice lucru bun se pune piedică. Aici tot era, cum se construia, se și risipea. Atunci s-au unit tot tineretul, ei venind, fetele și-au dat cosițele, bărbații toți au ajutat la construcție și au făcut pe fiecare piatră o inimioară și o cruce în mijloc. Arătând credința și dragoste așa cum este menirea acestei sfinte biserici.”

Pe lângă multiplele secrete, în biserica de la Cuhureștii de sus este și o minune pictată

„La drept grăind, pe care icoană nu te-ai uita, ochii te urmăresc. Dacă dai icoana așa, ochii vin după tine. Dar aici s-au stăruit meșterii ca să ne redea nu numai chipul, nu numai ochii care ne urmăresc, dar tot chipul să se întoarcă după tine.”

Biserica necesită finanțe pentru a fi restaurată, iar cei care vor să contribuie o pot face pe cadrul bancar MAIB 5397020062562408, Serghei Graur

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Programul Național de accelerare a dezvoltării mun. Bălți

Municipiul Bălți va putea deveni un centru urban competitiv și sustenabil, grație noului Program Național de accelerare a dezvoltării...

/VIDEO/ Unde își petrec timpul liber bălțenii: „Tufari de jur împrejur”

Vara, odată cu perioada vacanțelor și concediilor, bălțenii spun că simt mai mult ca niciodată lipsa locurilor amenajate pentru...
  sursa: cursbnm.md