fbpx
10.8 C
Бэлць
luni, mai 13, 2024

/VIDEO/ Cum arată pe hârtie lupta împotriva corupției în primăriile din țară. Ce scriu primarii în registrul cadourilor

Citește și:

De șase ani, în instituțiilor publice din țara noastră registrele de evidență a cadourilor  sunt obligatorii. În multe primării, însă, acestea lipsesc cu vehemență, sau chiar dacă există, în majoritatea cazurilor sunt goale. Registrele au fost gândite ca un instrument de transparență și de luptă împotriva corupției, însă, se pare că nu toți funcționarii au înțeles acest lucru.

Primarul comunei Natalievca, raionul Fălești recunoaște că în perioada mandatului său a primit mai multe cadouri, doar că nu le-a indicat într-un registru, așa cum spune lege.

OLEG SIMAC, primarul comunei Natalievca, Fălești, „Cu acest jurnal noi nu suntem cunoscuți, la noi nu este atât de mult dezvoltat și cadouri pentru primărie noi nu prea avem, dar dacă anii precedenți au fost cadouri mai mari, din fondul lui Renato Usatîi, noi prin consiliu le-am primit ca donații pentru necesitățile primăriei.8 Ar fi bine, ar fi corect să fie și să ducă o contabilitate pentru înregistrare.Eu cred, dacă v-or fi la noi astfel de candidat, desigur se va face și se va înscrie într-un astfel de jurnal.”

Unii primari spun că nu au un registru pentru că nu au primit niciodată cadouri.

„Registru nu am avut, pentru că nimeni și nimic nu au făcut cadou, nimeni nimic nu a adus, registru nu este.”

Angajații primărie Țambula au ticlui un registru, timp în care echipa noastră, aștepta primarul, în holul primărie. Edilul a prezentat jurnaliștilor documentul, doar că luat la întrebări, a spus că habar nu are care e valoarea cadourilor înscrise acolo.

MIHAIL COL, Primarul comunei Țambula, Sîngerei, „Este registru care se dă, dar știți că așa cadouri nu am avut. Este ceva înregistrat acolo, dar așa ceva știi nu am avut, iaca icoana aceasta, 2 icoane. – La ce preț este icoana, cunoașteți? Nu pot să spun, nu pot să spun care este prețul.”

Sunt însă și primării în care cadourile sunt indicate într-un registru.  

NADINA CHISTRUGA, specialist principal la primăria Edineț, „Avem așa registru în care sunt numerotate sau indicate într-un fel cadourile care anume primăria noastră le primește ca cadou. Acest registru este conform hotărârii de guvern cu privire la regimul juridic al cadourilor într-o instituție publică, deci noi suntem o instituție publică de nivelul 1, deci este nevoie ca să fie o transparență în activitatea primăriei, ca să nu se considere un act de corupție, dar un cadou.”

IRINA SMIRNOVA, șef al secției serviciului de presă al Primăriei mun. Bălți, „La primăria municipiului Bălți desigur că există astfel de registru. În anul 2023 au fost înregistrate de la delegația din municipiul Iași, o carte cu denumirea „Iași” și un tablou și de la ambasada Republicii Populare Chineze a fost înregistrată o vază. Ca să evite anumite cazuri de corupție, din aceste motive este foarte oportun să aibă fiecare primărie astfel de registru.”

Oamenii spun că fiecare cadou trebuie să fie declarat pentru a avea o dovadă clară că obiectul sau bunul primit rămâne la primărie.

„Acest cadou nu este personal, corect? Dacă la el acasă se duceau și îi ofereau un cadou cu ocazia jubileului sau pentru altceva, dar dacă aceasta este pentru primărie. Dacă sunt cadouri ele trebuie să fie creditate, ele pot fi estimate după prețul pe piață sau măcar la număr.”

„Cred că acesta trebuie să fie, pentru că aici este responsabilitate și dovadă că într-adevăr persoana a primit.”

„Dacă se înregistrează, se dăruiește, este bine, este un lucru foarte bun. – Unele primării care nu au un astfel de registru și primesc tot cadouri, nu se consideră ca un act de corupției? – Poate să fie, fiind-că nu-i control.”

„Persoanele oficiale care primesc cadouri de aia că ele sunt în funcție, trebuie să le declare că doar nu sunt ale lor personale , dăruite deoarece ele ocupă în acel moment această funcție. Eu consider neapărat trebuie să fie registru, trebuie să fie înregistrat, trebuie să fie transparență, într-un stat civilizat, într-un stat democratic cred că așa trebuie să fie.”

Potrivit expertului anticorupție, Grigore Lupașcu, fiecare entitate publică este obligată să dețină un registru al cadourilor.

GRIGORE LUPAȘCU, Inspector Principal din cadrul direcției Educație Anticorupție al CNA, „În registrul de cadouri trebuie să fie toate cadourile, indiferent cu ce ocazie sunt primite, cu ocazia acțiunilor de protocol sau cu alte ocazii, ele trebuie să fie menționate sau mai bine zis înregistrate în registrul cadourilor care trebuie să fie în fiecare entitate publică. Hotărârea Guvernului 116 din 2020 spune că cuantumul sau valoarea cadourilor care poate fi primită până la 1000 de lei, atenție anual, nu de fiecare dată, nu la fiecare ocazie cadou, deci 1000 de lei anual se însumează cadourile respectiv care sunt admisibile.”

Cadourile trebuie declarate în decurs de trei zile sau în momentul revenirii angajatului din deplasarea în care le-au primit. Dacă funcționarului public i se propune un cadou inadmisibil, acesta este obligat să-l refuze, în prezența martorilor, dacă e posibil, să raporteze imediat această tentativă de corupție autorității competente. Administrația trebuie să predea Procuraturii Anticorupție sau CNA cadoul inadmisibil, să publice registrul pe site-ul instituției, să-i tragă la răspundere disciplinară pe cei care încalcă regimul juridic al cadourilor.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Astăzi este marcată Ziua Internațională a Dorului

Într-o lume tot mai dominată de digitalizare şi inteligenţa artificială, un pilon al sensibilităţii umane rămâne dorul, acel sentiment...

/VIDEO/  Premieră la Naționalul Bălțean. „Omul care aduce ploaia” va fi jucat pe 16 mai

„Lăsați-mă în pace. Da, Da, eu îl iubesc și ce  mai vreți de la mine. – Ați auzit, băieți,...
  sursa: cursbnm.md