fbpx
10.1 C
Бэлць
vineri, martie 29, 2024

/VIDEO/ Ego-ul consilierilor locali din Rîșcani, i-a privat pe locuitori de șansa de a monitoriza procesul decizional la nivel local

Citește și:

Implementarea bugetării participative în orașul Râșcani decurge anevoios. În timp ce primarul, societatea civilă, dar și mai mulți locuitorii spun că proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova este unul important pentru oraș și își doresc o mai mult colaborare în vederea soluționării problemelor comunitare, aleșii locali se împotrivesc. În acest an consilierii au refuzat să voteze pentru alocarea banilor care urmau să fie distribuiți grupurilor de inițiativă pentru amenajarea teritoriului, a terenurilor de joaca pentru copii, dar și soluționarea altor probleme prin cartiere.

Unii locuitori se arată nemulțumiți de situația creată. Ei spun că bugetarea participativă i-ar fi ajutat să rezolve mai multe probleme în comunitate în comun cu autoritățile locale. Mai cu seamă că unele dintre ele necesită a fi soluționate urgent și oamenii au fast gata să se implice, dacă ar fi avut susținerea primăriei.  

„Nu întreabă de oameni, fac doar pentru interesele lor, nu pentru lume.Să strângă lumea, să grămădească cetățenii, să întrebe ce trebuie de rezolvat în regiune, puțin ce se face, tare puțin”, a spus o locuitoare a orașului.

„Ar fi ca cetățenii să se implice în astfel de proiecte, deoarece cetățenii știu mai bine de ce au nevoie pentru a îmbunătăți infrastructura, sau chiar poate pentru copii un teren de joacă. Cei de sus privesc lucrurile într-un fel, noi alt mod”, susține o locuitoare a orașului.

Alții însă spun că nu ei trebuie să se gândească la acest lucru, pentru aceasta și-au dat votul de încredere consilierilor.

„Fiecare om care își spune părerea, mai bine spus fiecare om are părerea lui, așa că eu cred că nu toți vor fi mulțumiți de părerea cuiva. Așa că cât mai mulți se vor da cu părerea, atât mai multe întrebări vor fi, așa că eu cred că totuși consilierii să își facă lucrul”, susține o locuitoare a orașului.

„Eu cred că trebuie de făcut fără populație. Ei, angajații primăriei, trebuie să știe siguri. Singuri să facă proiectul pentru oameni, ce trebuie noi să ne batem capul. Ei trebuie să cunoască unde nu există iluminat”, susține un locuitor al orașului.


Primarul orașulu Rîșcani, Victor Bogatico, spune că unii consilieri nu au votat pentru implicarea în proiect din cauza ego-ului.

„Noi oricum lucrăm cu proiectul, facem consultări publice, doar că unii consilieri nu au votat pentru alocarea banilor pentru el. Dar, în principiu, noi suntem implicați, participăm la conferințe și evenimente. Pur și simplu consiliul local la noi este format în așa fel, încât, mulți dintre ei nu au fost anterior consilieri și ei nu înțeleg ce înseamnă asta.  Ei cred că noi luăm banii de la ei și nu îi vor putea gestiona”, a spus VICTOR BOGATICO, primar or. Rîșcani.

Reprezentanții societății civile susțin că acest proiect este unul important pentru localitate, deoarece ar permite oamenilor să se implice în rezolvarea problemelor comunitare și să monitorizeze procesul de gestionare de către aleșii locali a banilor publici. 

„Din păcate majoritatea consilierilor orașului Rîșcani nu conștientizează importanța acestui buget civic, care este important pentru cetățenii orașului Rîșcani. Ei doresc ca toate întrebările și problemele să fie rezolvate strict de ei. Credeți că este important implementarea acestui proiect. De ce? Este foarte important, deoarece ar oferi cetățenilor posibilitatea ca să rezolve multe probleme care sunt strict necesare în rândul cetățenilor”, susține DENIS ȚURCANU, secretarul coaliției locale.

Potrivit experților bugetarea participativă va fi implementată cu succes în Republica Moldova dacă Ministerul Finanțelor va introduce o astfel de linie în buget pentru autoritățile locale.

„Am făcut un demers către Expert Grup, coordonatorul principal și ei corespunzător către Ministerul Finanțe ca în structura bugetată a autorităților publice locale să fie o astfel de linie bugetară, bugetarea participativă. În ultima perioadă am auzit că Ministerul Finanțelor va promova bugetarea autorităților locale și pe principii de performanță și noi ne dorim ca această bugetare participativă să fie un indicator de performanță”, susține VASILE GRAMA, expert

În orașul Rîșcani locuiesc aproape zece mii de cetățeni.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Învinuit că a falsificat actele. Administratorul interimar al DRCD din Bălți, scos din funcție

Ex-administratorul interimar al Întreprinderii Municipale  Direcția Reparații și Construcții Drumuri Bălți, Maxim Calmațui, este învinuit de consilieri că ar...

Atenție! Republica Moldova sub Cod Galben de intensificări ale vântului

Meteorologii prognozează Cod Galben vânt puternic, pe întreg teritoriul țării, pentru mâine, 29.03.2024, în intervalul orelor 08-18:00. În intervalul menționat...
  sursa: cursbnm.md