fbpx
13.8 C
Бэлць
vineri, mai 3, 2024

/VIDEO/ Gustul mierii s-a scumpit. Cât costă un kilogram

Citește și:

Mierea are gust mai scump în acest an. Vremea rece din primăvară a afectat grav familiile de albini din toată țara. Apicultorii s-au ales cu pierderi mari și cu roadă puțină. Din acest motiv prețul pentru un kilogram de miere a crescut în mediu cu 30 de lei. Chiar și așa, oamenii continuă să o cumpere acest produs pentru a-și menține imunitatea.

„După cum a fost anul, nici scump, nici ieftin. E așa normal. Dacă nu luăm, slăbim imunitatea, noi deja suntem în etate și trebuiește.”

„Destul de bun. Pentru noi este foarte bun. Eu mai mult cumpăr miere pentru copii, pentru răceală.”

„Față de anul trecut este mai mare. Mierea s-a scumpit, chiar dacă anul trecut nu a fost, s-a scumpit. Omul care dorește să cumpere, el cumpără cu orice preț nu ar fi. Poate mai puțin, dar oricum cumpără”, au spus oamenii.

Lidia Bacinscaia produce meire de ani buni. Femeia mărturisește că în acest an oamenii cumpără acest produs în special atunci când răcesc.

„Poliflora costa 40-50 de lei, acum e 60-70 de lei. Asta de mai era 120, acum costă 150. Dorește lumea, dar nu prea are bani, este scumpă mierea. Când răcesc atunci vin și spun: dă-mi un pahar că am răcit, dar așa… ”, a declarat Lidia Bacinscaia, apicultor.

Maria Sacara spune că în ultimul timp sunt mulți comercianți care încearcă să păcălească cumpărătorii și le propun produse apicole de calitate îndoielnică. Femeia spune că mierea naturală poate fi verificată foarte ușor cât este încă lichidă.

„O controlăm iată așa: dacă mierea e lichidă, luăm cu un bețișor și ea curge fără a se întrerupe. Cursul acesta nu se întrerupe. Acest lucru înseamnă că mierea e naturală. Ea când se începe a cristaliza de la început, atunci se poate întrerupe, dar așa nu trebuie să se întrerupă”, a declarat Maria Sacara.

Vladimir Bacinschi din satul Hăsnășeni, raionul Drochia spune că în acest an a pierdut mai multe familii de albini nu doar din cuaza timpului nefavorabil, dar și pentru că din prisacă i-au fost furați mai mulți stupi.

„Când au fost ploi, când frig, când cald, totul influențează și se duce culesul în minus și poate ajunge până la zero. De pe data de 10 până pe 17 septembrie, mi-au fost furate patru familii de albini. Au apărut în rândurile noastre hoții, pentru că oamenii care nu cunosc, nu va încerca, nu știu cum”, a spus Vladimir Bacinschi, apicultor.

În Republica Moldova sunt aproximativ 8 000 de apicultori care dețin peste 260 de mii de familii de albini.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Ouăle vopsite în Joia Mare nu se strică tot anul. Gospodinele din nordul țării au „înroșit” ouăle pentru Paști

„Vasul acesta totdeauna îl folosesc de așa ceva, aici ca să fie fixarea aceasta, vopseaua mai bine îi mai...

Soldații din SUA împreună cu cei moldoveni vor efectua exerciții militare în nordul țării

În perioada 9-16 mai, Armata Națională va participa la exercițiul „Swift Response-2024”, condus de Comandamentul Statelor Unite ale Americii în Europa și Africa. Exercițiul se va desfășura pe teritoriul Republicii...
  sursa: cursbnm.md