fbpx
11.2 C
Бэлць
joi, martie 28, 2024

/VIDEO/ În fiecare zi o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin. Cum putem evita această maladie

Citește și:

Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor din întreaga lume și reprezintă aproximativ 8 la sută din totalul cazurilor și deceselor cauzate de cancer. Cel mai des sunt afectate femeile cu vârsta reproductivă de 35-45 de ani. Cancerul cervical rămâne a fi una dintre cele mai grave probleme din motiv că la început acesta nu manifestă simptome.


„Cel mai rău că simptomele apar doar în stadii avansate. Toate femeile care au fost diagnosticate în Bălți cu cancer de col uterin, au fost de gradul III, deja când sunt puține șanse de a ajuta. Femeile care sunt mai predispuse pentru cancer de col uterin, sunt femeile care duc modul de viață nu prea sănătos, îndeosebi fumătoare, femeile cu imunitatea scăzută, cu nașteri multiple în anamneză care s-au terminat și cu traumatisme de col uterin, avorturi multiple, schimb des de parteneri sexuali și etc.”

Cancerul de col uterin este unica maladie oncologică care poate fi prevenită. Specialiștii recomandă ca fiecare femeie, odată la trei ani să facă testul citologic. Acesta poate fi realizat gratuit, atât de femeile asigurate, cât și de către cele neasigurate cu vârsta 25-61 de ani.

„Cancer de col uterin este unica maladie oncologică care poate fi prevenită prin vaccinarea contra virusului HPV care se face la fetițele în vârstă de 10 ani, principalul să fie până la debutul vieții sexuale și prin efectuarea testului citologic Papa Nicolau care se efectuează la toate femeile de la vârsta de 25 de ani, până la 63 de ani o dată la trei ani cu rezultatele citologice bune.”

În orașul Bălți sunt la evidență 220 de femei, dintre care 8 cazuri au fost diagnosticate în 2022. Femeile spun că investigațiile sunt prioritare, măcar o dată pe an.

„Neapărat trebuie să trecem verificare. Nu doar o dată, mai des dacă este posibilitate, eu mă verific des, trei ori pe an. Mai ales după ce am născut eu mă verific ca să fie totul bine și nu mai sunt așa de tânără.”

„Eu mă strădui în fiecare an să trec controlul medical, dar o dată la trei ani fac testul citologic. Când am auzit de vaccin, era vârsta trecută și nu putea să-mi facă, nu la toți se permite.”

„Da, în fiecare an facem investigațiile medicale, dăm analize, până când totul e bine. Este necesar ca fiecare femeie să facă măcar o dată în an.”

„Eu trec controlul la ginecolog o dată în an, alte investigații nu fac. Asta nu este atât de greu eu cred, nu ocupă așa mult timp, așa că se poate, de fapt trebuie, nu se poate dar trebuie.”

Cel mai frecvent, cancerul de col uterin se depistează la vârsta de 40-45 și 50-60 de ani. Anual, în Republica Moldova din cauza acestei afecțiuni decedează în jur de 160 de femei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/DOC/ VIDEO/ Maxim Calmațui, câștigătorul concursului pentru șefia DRCD, învinuit de fals în acte

Maxim Calmațui, învingătorul concursului pentru șefia DRCD a fost învinuit de fals în acte de mai mulți consilieri. Consilierul Partidului...

/METEO/ Vreme caldă și ploi în nordul țării. Ce temperaturi prognozează meteorologii

Vreme caldă și fără precipitații, doar cu excepția nordului unde izolat spre seară vor cădea ploi slabe de scurtă...
  sursa: cursbnm.md