Laboratorul întreprinderii Regie Apa Canal Soroca a fost dotat cu echipament modern. Acum, angajații instituției vor putea efectua investigațiile mai rapid și cu o precizie maximă. Achizițiile pentru noul utilaj au fost posibile datorită fondurilor alocate de Uniunea Europeană.
Locuitorii municipiului Soroca spun că grație acestui proiect vor beneficia de apă potabilă de calitate:
„Un laborator pentru un raion, ar fi foarte binevenit și este foarte important, pentru că nu doar orașul, dar toate satele din raion ar testa pe loc apa, ar vedea care este problema. Așa ar putea fi rezolvată pe loc, fără a merge mai departe. Ar fi binevenit și de dorit.”
„Desigur că este important, pentru că în râul Nistru sunt multe impurități. Și încă nu se știe ce consumăm noi.”
„Ce este mai important ca apa? Apa este pe primul loc, de ea depinde sănătatea omului. Este important.”
Angajații laboratorului, care deja au testat noile utilaje, spun că munca lor a fost redusă în jumătate. Aceasta s-a ușurat și a devenit mai eficientă.
Svetlana Suveica, microbiolog: „Ca să fim siguri că ceea ce ne arată la ecrane este corect, noi trebuia să verificăm prin acest termometru. Aici totul este arătat pe ecran, din start. Noi nu trebuie să mai verificăm. Uneori eram nevoiți să punem termometrul și înăuntru, să verificăm, este valabil rezultatul. Aici totul vedem, iată este în proces de lucru și acum adaugă gradele care trebuie.”
Echipamentul modern va permite laboratorului să-și realizeze eficient misiunea.
Mihail Ojog, administrator SA „Apă-Canal” Soroca: „A fost dotat laboratorul întreprinderii noastre cu utilaj de ultimă generație și performant, fiind înlocuit cel vechi, din anii 70-80. Acum vor fi petrecute toate analizele calitativ și la timp.”
Dotarea laboratorului cu echipament nou a fost efectuată în cadrul proiectului „Măsuri de modernizare a securității și calității serviciilor publice de aprovizionare cu apă a populației municipiului Soroca”.
Stela Babici, coordonator de proiect: „Acum, echipamentul care a fost procurat în cadrul laboratorului, ne permite și nouă, populația, să vedem care este calitatea apei și ce trebuie de făcut, pentru ca oamenii să beneficieze de o apă calitativă. Inclusiv, termenul de efectuare a analizelor, este mult mai rapid și mai eficient.”
Valoarea totală a proiectului constituie peste 881 mii de lei. Bani alocați de Centrului de Resurse pentru Tineret Dacia, în cadrul proiectului „Angajarea cetățenilor și societății civile în procesul de luare a deciziilor și dezvoltare locală sustenabilă”, implementat de AO Pro Cooperare Regională, în parteneriat cu AO „CASMED”.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.