fbpx
23.7 C
Бэлць
joi, mai 2, 2024

/VIDEO/ Locuitorii din comuna Risipeni sunt conectați la apeduct, dar rămân în continuare fără apă

Citește și:

Aduc apă cu butoaiele și căldările de la fântâni, chiar dacă au apeduct în localitate. Locuitorii din comuna Risipeni, raionul Fălești, strâng apa de ploaie pentru a face baie și a spăla rufele, doar în felul acesta o pot economisi pe cea potabilă. Cel mai greu în situația acesta le este femeilor, pe a căror umeri cade povara de a îngriji de ceilalți membri ai familiei. Deși din 2017 au un apeduct în localitate, acesta încă nu este funcțional.

„Iată azi cum a plouat, noi am strâns apa repede, nu o lăsăm să curgă pe trotuar, dar o strângem aici și atunci când începem spălatul gata, avem.”

Tatiana Anghenie s-a conectat la apeduct, dar oricum continuă să aducă apa de la fântână. Femeia speră că într-o bună zi va avea apă în gospodărie de la conducta la care este conectată.   

TATIANA ANGHENIE, locuitoare a satului Risipeni, r. Fălești, „Ca și toți oamenii din sat ne descurcăm, aducem apă de la fântâni, apă potabilă, aș zice că nu e atât de potabilă, dar în orice caz este, este puțină dar este apă, asta este vorba despre apă potabilă pentru a face mâncare, un ceai, o cafea, dar dacă este vorba pentru spălat atunci noi facem rezerve. Noi de exemplu avem un bazin la cornul casei unde totdeauna este apă de ploaie, facem rezerve de cu vară. Pentru iarnă, dacă avem noroc și ninge se topește, iar strângem apa, dar dacă nu, facem rezerve în beci.”

Lidia Țîțu este în aceeași situație. Femeia se deplasează cu cârja și pentru că nu poate pleca după apă, plătește 20 de lei unui căruțaș pentru ai aduce apa la poartă, în butoaie.

LIDIA ȚÎȚU, „Greu de tot, plătesc și îmi aduce. – Cui plătiți dumneavoastră? Ei iaca la un căruțaș care are căruță, unul își face așa milă și îmi aduce pe degeaba, altul, când și cum, cu acestea, cu bacurile. Fântână avem aici, dar nu e apă.”

Oamenii spun că le este greu fără apă în gospodării și se descurcă fiecare cum poate.

„Vara este foarte greu să te descurci fără apă, deoarece nu sunt ploi. Ne descurcăm cu căruța, cu bacul, cu căldarea aducem când ne trebuie mai multă, când nu, strângem de ploaie.”

„Pentru apă, ce trebuie mai mult, apa, fără apă nu putem trăi. Aducem încet câte o căldare de apă, dar este greu, cu bacurile, cine are căruță aduce cu bacurile, dar noi trăim așa.”

„Foarte greu, foarte, iaca cu căruța de pe șes, cine știe de unde, cu o căldare de apă ce faci, ce faci cu o căldare, nici tu baie, nici la un purcel, nici la o pasăre, la nimic, dar apa e pe primul plan.”

Primarul comunei Risipeni susține că apeductul din localitate poate fi pus în funcțiune în orice moment, doar că sursa principală de alimentare cu apă este magistrală Prut – Fălești, care la moment nu este funcțională.

DMITRI MOSORETI, primarul comunei Risipeni, raionul Fălești, „Sursa de bază a sistemului de alimentare cu apă a satelor Risipeni și Bocșa este traseul sau magistrala Prut – Fălești, care încă nu este pusă în funcțiune, care nu livrează apă prin această magistrală. Noi suntem conectați, rețelele sunt construite sută la sută, chiar și o parte din conectări sunt făcute la gospodării, de asemenea este construită stația de tratare a apei.”

Președintele raionului Fălești, Sergiu Fîntînă explică că investițiile pentru magistrala Prut – Fălești s-au făcut pe părți, iar până la finalizarea lucrărilor complete, pe parcursul anilor, unele sisteme s-au deteriorat. Acum autoritățile locale sunt în așteptarea rezultatelor unei expertize pentru a cunoaște ce lucrări mai au de făcut.  

SERGIU FÎNTÎNA, președintele raionului Fălești, „Pentru localitățile de acolo Bocșa, Risipeni, Izvoare, a fost construită stația de tratare, care iarăși predecesorii mei care au fost pe atunci au dat garanție că în 2017 apa va ajunge, dar vedem realitatea că nici până azi nu e apă. Am inițiat licitația cu privire la toate lucrările care ne-au mai rămas, adică să fie o claritate ce lucrări facem și de ce sumă este nevoie.”

În comuna Risipeni locuiesc peste 2000 de oameni, care așteaptă să aibă apă în gospodării. În raionul Fălești se atestă cea mai gravă situație din nordul țării privind calitatea apei potabile. Apa din majoritatea fântânilor de mină conține fluor ce depășește de 2 – 3 ori limitele admise de normele sanitare.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Ouăle vopsite în Joia Mare nu se strică tot anul. Gospodinele din nordul țării au „înroșit” ouăle pentru Paști

„Vasul acesta totdeauna îl folosesc de așa ceva, aici ca să fie fixarea aceasta, vopseaua mai bine îi mai...

Soldații din SUA împreună cu cei moldoveni vor efectua exerciții militare în nordul țării

În perioada 9-16 mai, Armata Națională va participa la exercițiul „Swift Response-2024”, condus de Comandamentul Statelor Unite ale Americii în Europa și Africa. Exercițiul se va desfășura pe teritoriul Republicii...
  sursa: cursbnm.md