fbpx
16.3 C
Бэлць
joi, mai 9, 2024

/VIDEO/ Mita electorală, o altă formă de corupție. Cum sunt sancționate persoanele fizice și juridice

Citește și:

Sunt în plină campanie electorală pentru alegerile locale generale care vor avea loc pe 5 noiembrie. Problema corupției în perioada alegerilor nu este unul nou pentru Republica Moldova. Chiar dacă este contrar legii, unii candidați electorală comit acte de corupție pentru a influența votul cetățeanului.

Campaniile electorale sunt deseori umbrite de acuzații privind cumpărarea de voturi, finanțări ilegale și influențarea electorală neetică. Acest fenomen a erodat încrederea cetățenilor în procesul electoral și înclina balanța în favoarea unor candidați sau partide suspecți de practici necinstite. Adjunctul procurorului șef al Procuraturii Anticorupție, Vasile Plevan, spune cel mai recent caz e cel al alegerilor din Găgăuzia.

VASILE PLEVAN, Adjunct al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție: „Noi avem astfel de acțiuni criminale în codul penal, este fiind coruperea alegătorilor, avem chiar și cazuri în investigare, fiind vorba despre cazul Găgăuzia, deci este evident că acest fenomen deci în acest proces electoral în condițiile în care există, are influență directă asupra rezultatelor alegerilor în condițiile în care cetățenii ar fi mituiți s-au determinați prin bani de ași pune un vot pentru un candidat s-au altul. Acest fenomen există în toate țările lumii, deci acolo unde există ființe umane, acolo există și încălcări, și mită, de aceea el erodează democrația și statul de drept.”

Și în nordul țării, oamenii recunosc că această practică a devenit deja una obișnuită.

„Eu consider că la noi în Moldova nu sunt posibile alegerile fără corupție, eu consider că dacă la noi alegerile ar fi într-adevăr corecte și nu vor fi cumpărate, atunci rezultatele ar fi plăcut uimite, dar așa avem ce avem, în general la noi este în sânge să dăm mită.”

„Ea este aici la noi în Moldova, ea este în țară desigur. În viață desigur, unde nu te-ai adresa, peste tot îți pun bețe în roate, aceasta a fost, este și nu știu când se va extermina.”

„Dacă aș fi cu dânșii poate aș spune mai drept, dar așa desigur este, este se vede. – Dar cum o vedeți dumneavoastră această corupție în timpul alegerilor? Pentru că fiecare trage pentru dânsul, pentru neamul lui.”

„Această temă este atât de sofisticată, întrucât a încetat să mai conteze, nici nu mai poți vorbi, după mine începând cu hamali și până sus, este un stil de viață.”

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postică, menționează că actul de corupere a alegătorului se sancționează penal.

PAVEL POSTICĂ, Vicepreședintele CEC: „Coruperea alegătorilor, vreau să menționez că acest lucru este sancționabil penal, există un articol 181 în codul penal al Republicii Moldova care așa și se intitulează, coruperea alegătorilor, adică oferirea de bani, bunuri, servicii s-au alte folosiri în scopul determinării alegătorului să își exercite sau să nu își exercite drepturile electorale în cadrul alegerilor, inclusiv a celor regionale.”

Conform legii, coruperea alegătorilor se sancționează cu amendă de până la 57.500 de lei sau cu închisoare de la un an până la 5 ani, pentru persoana fizică, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă de până la 400.000 de lei, cu privarea dreptului de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea acesteia.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Prim-ministrul Dorin Recean a vizitat un veteran din satul Grigorăuca, Sângerei

Prim-ministrul Dorin Recean l-a vizitat pe veteranul Alexei Eremciuc, din satul Grigorăuca, raionul Sângerei, căruia i-a mulțumit pentru curaj...

/METEO/ Cer noros de 9 Mai. Câte grade vor fi astăzi

Pentru astăzi, 9 mai, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează cer noros pe întreg teritoriul țării. În Nord se așteaptă temperaturi...
  sursa: cursbnm.md