În 2023 moldovenii au aruncat la tomberon alimente în valoare de cel puțin 12 miliarde de lei, asta arată un studiu efecutat de IDIS Viitorul. Se întâmplă în condițiile în care 42 la sută din banii câștigați lunar de cetățenii Republcii Moldova sunt cheltuiți pentru produse alimentare. Potrivit locuitorilor municipiului Bălți printre produsele care cel mai des ajung la gunoi se numără pâine și lactatele.
„Cam la noi cumpărăturile se fac un pic mai logic și probabil deșeuri minime la tomberon. – Dar totuși ce aruncați? Totuși cel mai mult, probabil lactatele mai repede.”
„Pâinea și supa, borșul, se face în cantitate mai mare și de aceasta poate să arunc.”
„– Ce se aruncă cel mai des? Chiar nu pot să spun acum ce, se îtâmplă desigur pâinea pe care o dăm animalelor.”
„Uneori să întâmplă că pâinea, dar ne străduim să păstrăm pâinea și nepotului îi explic cum pe timpul războiului aveam grijă de pîine.”
Unii locuitori, însă, spun că practic nu aruncă produsele alimentare, întrucât le dau la animale s-au fac compost, pe care îl folosesc în gospodărie.
„Eu sunt foarte rațională, compost, la mine nimic nu se aruncă, chiar și cojile, de la citrice le pui la infuzie și stropești florile, sunt rațională, așa m-au învățat de mică.”
„Vă spun cum este, în ultimul timp ne stăruim să nu aruncăm nimic, dar anume la sărbătorile de anul nou, paștele se întâmplă puțin, ne stăruim să dăm la animale, dar foarte puțin.”
În medie, un moldovean aruncă anual 76 kg de mâncare. În top este Grecia cu 142 kg pe cap de locuitor, urmată de Malta – cu 129 kilograme.
Specialiștii în nutriție spun că pentru a evita risipa de produse alimentare e nevie să planificăm cumpărăturile.
CORINA DASCALU, Nutriționist: „Recomandarea pe care eu ca și nutriționist vreau să le ofer este ca în weekend, când este mai mult timp liber, să-și facă un meniu săptămânal pentru toată săptămâna și să cumpere strict produsele alimentare pentru câți membri în familie sunt, ce rețete o să gătim, astfel nu doar evităm risipa alimentară, dar și mâncatul excesiv și cumpăratul produselor iarăși care nu ne trebuie, care nu sunt folositoare de la magazin, deci cumpărarăm stric după un anumit meniu.”
În ultimii trei ani, Republica Moldova a avut cea mai mare inflație din ultimele două decenii, iar prețurile la produse alimentare au crescut cu 62%. Chiar și așa, moldovenii continuă să facă risipă de produse alimentare, iar cantitatea de produse care ajung la tomberon este în creștete de la an la an.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram