fbpx
13.4 C
Бэлць
sâmbătă, mai 18, 2024

/VIDEO/ Până în 2030, orașul Bălți va deveni mai verde și ecologic

Citește și:

Mai verde, ecologic și inovativ. Așa ar trebui să devină orașul Bălți până în anul 2030. Despre cum să ajungă la obiectivele propuse, s-a discutat la Forumul „Tranziția Verde, Bălți – oraș pentru oameni”.   

NICOLAI GRIGORIȘIN, primarul municipiului Bălți: „Una dintre prioritățile este realizarea unor politici contemporane și ecologice și efectiv-energetice pentru un oraș verde. Scopul nostru comun este să creăm un oraș verde și ecologic, inovativ, care să folosească tehnologii ecologice și alte instrumente pentru a spori eficacitatea serviciilor publice. În primul rând vreau să remarc participarea orașului Bălți la inițiativa Uniunii Europene a convenirii primarilor la subiectul climatului și a energiei. În acest fel, parteneriatul cu experții naționali și externi a devenit un fundament care ne va asigura, în scurt timp, realizarea proiectelor de îmbunătățirii a eficienței energetice.”

Evenimentul a reunit reprezentanți ai administrației publice centrale și locale.

CRISTINA PERETEATCU, secretar de stat, Ministerul Energiei: „Preocuparea Ministerului Energiei și a Guvernului pentru tranziția verde nu are sorț de izbândă, dacă aceasta nu este susținută la nivel local, or autoritățile publice locale sunt în contact direct cu locuitorii, cu afacerile și cu reprezentanții instituțiilor publice, toate acele sectoare ce au o importanță deosebită în dezvoltarea durabilă a țării.”

Orașul Bălți este deja un semnatar al Convenției Primarilor, inițiativă la nivel mondial a acțiunilor locale privind clima și energia, care reunește mii de guverne locale care se angajează în mod voluntar să pună în aplicare obiectivele UE în domeniul climei și al energiei.

IRINA PLIS, experta națională în cadrul proiectului UE, Convenția Primarilor Est: „Orașul Bălți este deja un semnatar a Convenției Primarilor, a semnat declarația prin care și-a asumat angajamentul de a reduce emisiile de CO2 în anul 2016 a elaborat un plan de acțiuni care este destul de ambițios prin care vor fi reduse aceste emisii.”

Orașele semnatare promovează acțiuni de sprijinire a implementării obiectivului UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030 și adoptarea unei abordări comune pentru combaterea atenuării schimbărilor climatice și adaptarea la schimbările climatice.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Premierul slovac Robert Fico este în stare stabilă, dar gravă

Starea prim-ministrului slovac Robert Fico s-a stabilizat, dar rămâne gravă, a declarat sâmbătă ministrul Sănătăţii din ţară, în urma...

Accident GRAV la intrare în orașul Ialoveni. Un tânăr a avut nevoie de îngrijiri medicale

Un tânăr a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost implicat într-un accident grav, produs la intrare...
  sursa: cursbnm.md